Днес е ден за пречистване!

0
Препоръчва се пълното или частично въздържание от храна
Препоръчва се пълното или частично въздържание от храна

На санскрит думата Екадаши значи единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са извънредно благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата, пише Zajenata.bg.

В тези дни се препоръчва пълното или частично въздържание от храна.

Луната оказва влияние както върху океаните и моретата - приливите и отливите, така и върху човешкото тяло, което е съставено основно от вода – 72%.

Фазите на Луната са две и те влияят на човешкото тяло по различен начин. През първата фаза, човешкото тяло повече абсорбира вещества и се зарежда. През втората фаза, то отделя ненужното и затова тя е подходяща за пречистване.

Дните Екадаши са пряко свързани с фазите на Луната. Въздържанието от храна в тези дни се препоръчва, тъй като оказва особено благоприятно въздействие върху пречистващите процеси в тялото. Ако не можете да гладувате в тези дни, то тогава бихте могли да преминете на плодова диета. Ако и това не е по силите ви, то се препоръчва в тези дни да ограничите приема на всякакви зърнени и бобови храни.

Различните системи за хранене са единодушни, че е добре поне 1-2 пъти в месеца да даваме почивка на храносмилателната си система, която често претоварваме всекидневно. Дните Екадаши са изключително подходящи за това.

Науката астрология учи, че човекът принадлежи и е част от тялото наречен Слънчева система. Подвластен е на законите и енергиите, които съществуват и влияят на този организъм. Според астрологията, отделните части на човешкото тяло са под влиянието на различните планети. Слънцето и неговата енергия, влияят на душата и човешката личност, въздействат върху всички системи и тялото като цяло. Луната има пряко влияние и въздействие върху ума и менталната енергия. В някои източни култури, особено тези свързани с ведическото знание (Индия, Тайланд, Тибет и др.), дори се препоръчва взирането в Луната за увеличаване на силата и остротата на ума.

Науката Йога обяснява, че тялото има няколко енергийни или психични центъра. Като влияе върху ума, Луната влияе и върху тези центрове, които са в пряка връзка с него. Когато умът се движи съзнателно през тези центрове това е част от процеса на йога, но когато това се случва несъзнателно, под външни въздействия, като например това на Луната, умът бива силно повлиян и дестабилизиран, пише "Вита рама". Неслучайно, когато Луната е в новолуние или пълнолуние, хората с по-лабилна психика стават по-неспокойни и нервните им възприятия се изострят. На Екадаши умът е в благоприятно разположение и това е много подходящо време за медитация, тъй като той се концентрира много по-лесно.

На Екадаши енергията, която тялото би изразходило по-време на храносмилане, е добре да се използва за духовно или интелектуално развитие.

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън на Екадаши, се пречиства от миналите си грехове. Във Ведите се казва още, че тези, които освен изброените отречения, изпълняват и духовна практика, като киртан или джапа медитация например, ще постигнат съвършенство и ще се освободят от самсара – колелото на раждането и смъртта. Затова и тези, които искат да постигнат духовен напредък и съвършенство винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и духа.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари