Дмитро Кулеба: Украйна очаква между 120 и 140 западни танка при първата вълна доставки

0
​Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната
​Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната Снимка: Getty Images

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната

"Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 държави. Това заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано този месец група западни страни обещаха на Украйна ѝ доставят бойни танкове, за да отблъсква тя пълномащабната руска инвазия.

Кулеба поясни, че "танковата коалиция" има 12 членове и че при първата вълна от доставки за Украйна от тази коалиция украинските въоръжени сили ще получат между 120 и 140 западни танка.

Кулеба заяви, че танковете ще включват германските "Леопард 2", британските "Чалънджър 2" и американските "Ем 1 Ейбрамс" и добави, че Украйна наистина разчита да получи и френски танкове "Льоклер", ако бъде постигната договорка в тази насока.

Външният министър не съобщи никакви времеви графици за тези доставки. "Ще е нужно и време за обучение на украинските военнослужещи, за да могат те да работят с танковете", допълни Кулеба.

Кулеба заяви, че Киев работи и зад кулисите, за да привлече още страни към коалицията, която ще доставя танкове на Украйна в един критичен, според официални представители, момент във войната в Украйна.

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната. САЩ са казали на Киев да се въздържи от задействането на този план, докато западната военна помощ пристигне в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме офанзива в идните седмици или месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Плевел
    Кулеба като спи и сънува Stanko. Ха-ха-ха
  • 0
    6
    До 2 е коментар 5
    ......
  • 2
    5
    Име
    Пич, има официални данни (които вече не са актуални поради украинските загуби) към предходна година кой, от какво, колко е имал. Сайта се казва "Global firepower". Вместо да обиждаш този и онзи, влез и разгледай.
  • 3
    4
    Sтанко до №3
    Ей клоун, кажи къде да се регистрирам, за да застана зад думите си! Урките се похвалиха, че с толкова са започнали (руско-украинско производство). Мене ми е все тая - въпросът е, че и 20 000 да им се предоставят - пак в калта ще отидат, защото каузата им е загубена. Осем години се правеха на мъже и мачкаха в Домбас куцо кьораво и сакато и се "подговяха" заедно с кравари и западняци за посрещане на комший, защото на всеки беше ясно, че няма как да стане по друг начин... А за плащане ... ела ако искаш аз да ти платя....а относно коментарите ми - те са безплатни - особено за такива като теб! Кавал!
  • 0
    3
    До 2
    А бе руски отпадък ,кой може да те убеди ,че според руски източници Украйна никога не е имала повече от 800 танка ! Какви са тия 2000 бе путинска подлого? Кой ти плаща да си ръсиш небивалиците ,но да се надяваме ,че си регистриран и .... !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари