Дмитрий Песков: България ще получава руски газ, ако започне да плаща в рубли

9
Доставките за Полша и България ще бъдат възстановени, ако страните започнат да плащат в рубли
Доставките за Полша и България ще бъдат възстановени, ако страните започнат да плащат в рубли Снимка: ТАСС

Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа

Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на собствените действия на ЕС. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече решението на Газпром да спре износа за Полша и България "неоправдан и неприемлив ход", като подчерта "ненадеждността на Русия като доставчик на газ".

"Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик, ангажиран със задълженията си. Условията, които бяха посочени в президентския указ, са продиктувани от безпрецедентни враждебни стъпки срещу нас", каза Песков и добави, че решението е съобщено на купувачите на газ много преди да влезе в сила. „Бяхме ограбени от значителна част от нашите резерви. И за да избегнем повторение, беше необходим преход към нова система."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи вероятността и други страни освен България и Полша да не получават руски газ, ако не плащат за него в рубли, предаде ТАСС.

"С наближаването на срока за плащанията (за газа), ако някои потребители откажат да плащат по новата система, то указът на президента (Владимир Путин) разбира се ще се изпълнява", каза говорителят на президентската администрация.

Доставките за Полша и България ще бъдат възстановени, ако страните започнат да плащат в рубли, допълни той.

"Плащане в надлежната форма ще бъде основание за продължаване на доставките", каза Песков.

На въпрос дали се планират контакти на Путин с колегите му от тези страни за обсъждане на ситуацията, говорителят отговори: "Не се планират".

Необходимостта да се премине към плащания в рубли за руския газ е била продиктувана от това, че от Русия са били откраднати "значителни по сума резерви", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    дръндьо
    аз ще ходя в Париж да видя как се живее там, а пък простотии те по коментарите оставям на вас
  • 6
    14
    Ввв
    Кой е изнудвач или не няма значение това е политика ако правилно изиграеш картите си ще си в плюс. Путин много много не го бърка България дали ще купа руска газ или не муха го е охапа ако бг се откажи от руския газ. Въпросът е България какво ще прави, народът какво ще прави. Всяка д-р алтернатива е скъпа и ще рефлектира върху цените на тока, хранителни стоки хляб и т.н. газ се използва в различни сектори ако намали капацитета си някой завод защото няма газ или прекалено е скъп ще има съкращения както си го въртиш в крайна сметка народът плаща от джоба си за грешките на правителството разберете го. Не става дума рубли евро. Не искаш в рубли да плащаш почвай да водиш преговори и ще има резултат. Хора разберете в момента друга евтина алтернатива на руския газ няма. А България е най бедната държава в ЕС и с най нижева икономика
  • -1
    13
    Мунчо
    грешка, до 10-я разбирател.
  • -7
    12
    Мунчо
    До 8: А не са ли изнудвачи бе, разбирателю. Ще ти дам прост пример, за да ме разбереш. Ако в магазина хлябът струва 1 лв. НЕ МОЖЕ на касата да поискат да платиш в юани. Мен не ме мисли, не се топля на газ, за разлика може би от тебе. Или и ти си от отровните руски тролове?
  • 4
    11
    За предателите рашистки
    Прихванаха опорките на рашистките тролчета: - къде бяхте осем години, когато Азов убиваха деца и горяха българи? - защо не си на фронта, щом подкрепяш Украйна? - това е война на Америка с Русия. - Зеленски е нацист и наркоман. - Путин беше предизвикан. - НАТО провокира Русия. - ако не беше Русия, сега щеше да се казваш Ахмед. - еврото ще се срине, а рублата ще завладее света. - защо да не купуваме газ с рубли? - изпращайки военна помощ само удължаваме войната. - ако сме неутрални няма да ядосаме Путин. - зимата, като останеш на свещи и на студено, друга песен ще запееш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари