Дистрибутори искат улеснен внос на лекарства

0
Лекарствата от паралелния внос са с по-ниска цена
Лекарствата от паралелния внос са с по-ниска цена

Дистрибутори искат улеснен внос на лекарства.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства настояват за промяна на регулаторни ограничения, заяви Христофор Иванов, председател на асоциацията, предаде Монитор.

В България има регистрирани 128 продукта от паралелен внос, но в търговската мрежа са 75 от тях именно заради регулаторната пречка, добави Иванов.

Лекарствата от паралелния внос са с по-ниска цена, увери Иванов и допълни, че чрез паралелен внос може да се реши проблемът с недостига на медикаменти. Необходимо е адекватна нормативна рамка, бързо издаване на разрешения за употреба, както и законови промени, за да се подобри достъпът до лекарства, допълни още той.

Лекарствата "напускат" България заради политиката, която води Националната здравноосигурителна каса, каза Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум.

През последните три месеца на онлайн платформа за сигнализиране за липсващи лекарства са получени 182 сигнала за липсващи 120 продукта, каза Боряна Маринкова, директор на асоциацията. Най-много са били сигналите от столицата, следвани от Нова Загора, Пловдив, Шумен и др. Обратна връзка - до 24 часа, са получили всички. По думите на Маринкова причините за липсата на лекарствата са основно заради преустановен внос, липса на регистрация, дерегистриране на продукта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари