Диригентът на Херсонската филхармония е бил разстрелян

1
Юрий Керпатенко е убит заради отказ да сътрудничи в музикално начинание с руските окупатори
Юрий Керпатенко е убит заради отказ да сътрудничи в музикално начинание с руските окупатори Снимка: Pavlo Gintov/ Facebook

Юрий Керпатенко е убит заради отказ да сътрудничи в музикално начинание с руските окупатори

Главният диригент на Херсонската областна филхармония Юрий Керпатенко е бил застрелян, съобщи радио Classic FM

Според сведения на журналисти, той е бил прострелян в дома му в Херсон с автоматично оръжие заради отказ да сътрудничи на руската окупационна администрация в града. Заедно с местни колаборационисти те искали да организират концерт за Деня на музиката - 1 октомври, с участието на дирижирания от Керпатенко оркестър "Гилея".

"В навечерието на убийството му, след като получиха нов отказ, те казаха: "Ще дойдем при вас отново"… Върнаха се и просто го застреляха там. Бих искала цяла Украйна да знае за това", написа кореспондентът на TSN Олена Ванина. "Като принципен човек, той решително отхвърляше всички посегателства на окупаторите и техните поддръжници, да бъде привлечен към сътрудничество с тях", допълва тя.

Смъртта на международно известния диригент бе потвърдена от Министерството на културата на Украйна.

Към Херсонската филхармония е имало интерес от страна на окупационните части още от през пролетта и на някои от ръководните постове са били назначени лица, заели страната на руските нашественици. В социалните мрежи оркестранти са споделяли, че са били заплашвани с цел да преминат на руска страна, съобщава платформата за кримски независими журналисти Nжир media.

Юрий Керпатенко бе един талантлив музикант, диригент, аранжор, който правеше оркестрации за множество музикални състави в Херсонска област. Той говореше в лицето на окупаторите всичко, което мислеше за тях, осъзнавайки възможните последствия. Загина, непокорен пред тях. В историята на Херсонската филхармония е имало много прекрасни музиканти, но много бих искал тя тепърва да носи името на Юрий Керпатенко“, написа журналистът Олег Елисеев за Nжир media. Според него, убийството на диригента е свързано с руските колаборационисти в Херсон и руските спецслужби. „Особено дразнещ за представителите на руските специални служби беше фактът, че Керпатенко е рускоезичен. Израснал с руската култура и руската музика, той имаше приятели и в Русия. Въпреки това, съвсем ясно очерта границата между руската култура и начина, по който тя се използва за техните престъпни цели от режима на Путин“, подчертава Елисеев.

Херсонската областна прокуратура съобщи, че е започнала разследване за убийството на 46-годишния музикант, предава Укринформ.

Концертиращ акордеонист, диригент и аранжор, Юрий Керпатенко (1976 –2022) бе главен диригент в Херсонския музикален и драматичен театър "Микола Кулиша". Възпитаник е на Киевската национална музикална академия "П.И.Чайковски", която най-напред завършва с акордеон, а по-късно и със специалността оперно и симфонично дирижиране. В родния си Херсон започва първоначално като главен диригент на камерен оркестър "Гилея" през 2000 г., а от 2004г. оглавява и симфоничния оркестър в музикално-драматичния театър на града. Той инициира създаването на драматизирани оркестрови програми, сред които "Вълшебната музика на оркестъра" и "В плен на музиката, театъра и киното".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    До ГОВЕДОТО под № 5
    Нещо виеш на умряло. Не вярвам някога ватник като теб да е чел някой чужд вестник или чужда медия. Вече много хора ти показаха къде и какво пише, целят свят осъжда това варварство. Е, сигурно в Северна Корея го аплодират, но за Беларус се съмнявам, защото току виж Путлер подкарал и тамошните диригенти. Та какво казваш, кого разстреляха от Хамбургската филхармония, от Ла Скала и от Ковънгардън. Или изпратиха в Сибир на каторга? Нещо сравнението ти е крайно неудачно. Сигурно ще ме обвиниш във всички земни грехова зе това, че никога поече няма да отида на концерт на хора "Александров", както и че това спрях да пазарувам от Березка. Няма да си купя и новия москвич, който все още не е произведен.
  • 5
    13
    До 12
    Виж го какво е слабоумно жалкото рушлямско тролче! Каква каша му е в празната главица, едно смислено изречение не може да върже. Само "сащници", "телета", "Херо", усмивчици и всъщност едно голямо нищо. НО за сметка на това е достатъчно нагъл и нахален да спами под всяка статия с тъпотиите си. Добре се вижда цялостното им ниво на предателчетата безродни!
  • 5
    12
    до ватника
    Дал съм ти линк и цитат изваден от линка в BCC, неграмотнико! Каква ал джазира те подгони, какви бучове, какъв бейрут, какви глупости? Поредния нескопосан опит как да смениш темата, само дето си объркал статията.
  • -5
    11
    до 10
    Точно в ББС и Ал Джазира няма и дума за това.:) За Буча нещо да кажеш? :) Иначе в началото на войната министърът на отбраната на хохлите беше пуснал кадри от взривове, в това число и от взрива в Челопеч и пристанището в Бейрут. И? Вярваш ли им?:)
  • 5
    10
    LOL
    На ватника ако ще да му изкараш свидетели и видео на убийството ще продължава с "непоклатимите" си аргументи плод на болен мозък. Нали никъде не пишело по световните медии :) Нали BBC искаше? Кажи си направо, че искаш Митрофанова и Путин да го потвърдят - няма смисъл да увърташ :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари