Директорът на Русенския театър: Ще бъде много трудно да напълним салоните след кризата

1
Орлин Дяков: Притеснявам се, че ще мине много време, докато зрителите се върнат обратно в салоните
Орлин Дяков: Притеснявам се, че ще мине много време, докато зрителите се върнат обратно в салоните

Ще бъде много трудно и ще мине много време, докато напълним отново салоните, след като премине кризата. Това коментира за БТА директорът на Русенския театър Орлин Дяков.

"Кризата не влияе добре на театъра. Всеки спектакъл си има свой живот, той е като жив организъм. Когато спреш рязко, този жив организъм залинява. Ще са нужни много възстановителни репетиции, за да си възстановим целия репертоар. Притеснявам се, че ще мине много време, докато зрителите се върнат обратно в салоните. От една страна, причина за това ще е финансовото им състояние, а от друга - заради страх. Свикнахме с пълните салони, но няма да се върнем бързо в онзи ритъм, в който бяхме", каза Дяков.

Отскоро Русенският театър публикува цели постановки в "Ютюб". Качените спектакли са заснети по време на премиерите им. То е с архивна цел и се практикува отдавна от културния институт, но до момента записите не са излизали от хранилището на театъра. Гледането в канала "Драматичен театър Русе" е безплатно и не изисква от потребителите регистрация.

От екипа на театъра обещават да подбират най-качествените записи и любопитни заглавия, които ще споделят с почитателите на театралното изкуство два пъти в седмицата.

Първите достъпни за гледане пълни записи са четири. Това са постановките "Медея" (2012, реж. Петър Денчев), "Вечери в Антимовския хан" (2014, реж. Орлин Дяков) и "Женско царство" (2016, реж. Орлин Дяков). Качен е и запис от 2018 година на част от международния фестивал "Живи статуи", който набра изключителна популярност през миналата година и спечели наградата за най-добро туристическо събитие на Русе, връчвана от общината след гласуване на русенци.

"Искаме да запазим нашите зрители, които имат интерес към спектаклите. Повече от шест заглавия ще бъдат качени в "Ютюб", каза Дяков.

По думите му така театърът може да поддържа някакъв интерес. Дяков получил и интересно предложение.

"Предложиха ми след кризата спектаклите на Русенския театър, които се играят пред публика, да бъдат излъчвани на живо и в интернет. Те ще могат да бъдат гледани в Европа срещу заплащане. Предстои да бъдат обсъдени техническите възможности", каза Дяков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари