Директорът на ОУ "Иван Вазов": Аргументите на Пламен Атанасов са неистини, изразени с некомпетентност и поръчково изпълнение

4
Теодора Йорданова изнесе факти в своя подкрепа
Теодора Йорданова изнесе факти в своя подкрепа Снимка: Кис 13

Теодора Йорданова изнесе факти в своя подкрепа

Теодора Йордановадиректор на Основно училище „Иван Вазов“ – град Русе, твърди в позиция до медиите, че изложените от Пламен Атанасов – председател на общинската организация на Синдиката на българските учители аргументи в медийното пространство са неистини, изразени с некомпетентност и поръчково изпълнение.

Публикуваме позицията на г-жа Йорданова без редакторска намеса:

Уважаеми медии,

Във връзка с изказването на г-н Пламен Атанасов – председател на общинската организация на Синдиката на българските учители в медийното пространство, Ви уведомявам, че изложените в него аргументи са неистини, изразени с некомпетентност и поръчково изпълнение.

Обективните истини по изложеното от г-н Пламен Атанасов, подкрепени с факти, са следните:

 1. При изпълнение на  стратегията на община Русе за преминаване на всички училища на територията на общината на едносменен режим на обучение към настоящия момент има шест учебни заведения, в които учебните часовете са на две смени. Това са Основно училище „Иван Вазов“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГИУ „Елиас Канети“, СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“. За да се случи това ще трябва да се оптимизира пространството и наличния сграден фонд на училищата. Затова броят на обучаваните ученици трябва да бъде драстично намален. В тази връзка ОУ „Иван Вазов“ изпълнява Стратегията за развитие на ОУ „Иван Вазов” и се основава на чл. 70, чл. 263, ал. 1 /ПС/, чл. 269, ал.1 /Общ. Съвет/ от Закона за предучилищно и училищно образование /ЗПУО/, както и на специфичните особености на училището. Стратегията за развитие на ОУ „Иван Вазов“ обхваща периода от 2020 до 2024 година. Тя проектира развитието на Основно училище „Иван Вазов”– гр. Русе през следващите години, чрез оптимизиране и иновационно развитие, включващо обновяване на методите, технологиите, средствата и организацията на дейности в съответствие с принципите в системата на училищното образование, заложени в Закона за предучилищното и училищното образование и принципите на общото Европейско образователно пространство.
 2. Интересът към институцията ОУ „Иван Вазов“ не е намалял, напротив, желаещите родители да запишат децата си в училище е голям и това е видимо от броя на заявленията в държавния план-прием на ученици в първи клас.
 3. Всяка година в ОУ „Иван Вазов“ се извършва SWOT– анализ, чиято  цел  е да се конкретизират силни, слаби страни, благоприятни възможности и да се определи количествено и качествено състоянието на училището като система.
 4. Според План за преминаване на едносменен режим в ОУ „Иван Вазов“, изготвен от комисия в институцията и съгласуван с община Русе и РУО - Русе, информационната карта с възможностите изглежда така:
  1. Брой учебни стаи в сградния фонд:

Етаж

Брой учебни стаи

1 етаж

5

1 физкултурен салон

2 етаж

6

3 етаж

8

Общ брой учебни стаи

19

3.2. В настоящата 2021/2022 учебна година и към дата 14.03.2022 г. в ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе се обучават на двусменен режим 577 ученици от I до VII клас, както следва:

Клас

Брой паралелки

Брой ученици

I клас

3

70

II клас

3

77

III клас

3

67

IV клас

4

89

V клас

3

90

VI клас

3

84

VII клас

3

82

 1. Оптимистична е прогнозата, че през  учебната 2023–2024 година в ОУ „Иван Вазов“ трябва да се обучават 500 ученици в едносменен режим.
 2. В настоящата 2021/2022 учебна година на двусменен режим се обучават 577 ученици от I до VII клас, като в 13 от общо 22  паралелки има свръхпълняемост на бройката ученици с разрешение на министъра на образованието и науката, както следва:

Клас

Брой ученици

Максимален брой ученици

I А клас

25

24

II А клас

26

24

II Б клас

25

24

II В клас

26

26

V А клас

30

26

V Б клас

30

26

V В клас

30

26

VI А клас

28

26

VI А клас

28

26

VI А клас

28

26

VII А клас

29

26

VII Б клас

27

26

VII В клас

27

26

 1. Относно изказването на г-на за липса на постижения на възпитаниците на училището, категорично се противопоставям на изразеното мнение. Постиженията на вазовските възпитаници са видими за цялата русенската общественост и не е необходимо тяхното доказване отново.
 2. Към настоящия момент в ОУ „Иван Вазов“ има 5 членове на СБУ, трима от които са жалбоподатели. По думите на г-н Атанасов, тези учители са правили всички възможни опити да помогнат на директора. Декларирам, че те никога не са инициирали диалог с мен и колектива и не са правили опити да помогнат. Към настоящия момент пишат само жалби, без да комуникират с никого от колектива, стигайки до там, че дори не поздравяват.
 3. Относно изказването на г-н Атанасов за т.нар. „стенопис“ на художника Валентин Георгиев, вече Ви информирах, че към настоящия момент той е загубил делото  и съдът намира, че претенцията на ищеца за заплащане на обезщетение за нарушено авторско право, се явява неоснователна, поради което следва да бъде отхвърлена.
 4. Относно обвинението на г-н Атанасов - цитирам „да се усвоят средства по проект“, Ви уведомявам, че изпълнението на проект „Обичам моето училище“ не се изпълнява по програма, а средствата, които се акумулират в него са изцяло на доброволен принцип и са безвъзмездни.

С гореизложените факти изказвам негативното си отношение към изложението на г-н Атанасов и обидните му коментари за вазовската общност - ученици, учители, родители, ръководство.

Оставам в правото си да използвам всички законосъобразни мерки за неверните и обидни изказвания на г-н Атанасов – председател на общинската организация на Синдиката на българските учители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  19
  Русенец
  Да не забравяме, че Теодарка дълги години държа на работа най-големия педофил в Русе, учителя по физическо, който преспа с няколко ученички в 5, 6 и 7 клас и беше осъден. И тая директорка-защитница на педофили е човек заради когото синдикатите искат да стачкуват ... Ужас
 • 8
  18
  оферта
  тоз дедо да си гледа пенсията, че направо е станал за страх....
 • 11
  17
  учител
  А защо не разследвате Румяна Белчева - бившата директорка на Иконома. Тя с ожесточение преследваше учителите синдикалисти, а останалите и морални и икономически злоупотреби нямат чет! О, времена, о, нрави!
 • 5
  16
  Нищожество!!!!
  Пламен Атанасов е олицетворението падението на жалката кариеристична прислойка в бълг.училище!!Бесен,че е възпитател в цигански интернат,той настойчиво,със сълзи в очи молеше за членство в БКП и изливаше гнева си в юмруци срещу децата....Същият опетни името на българския учител.Не трябва да се допуска слугата на БКП,ГЕРБ да раздава правосъдие!!! Това лазещо влечуго,спомнете си,с каква мазна усмивка награждаваше бившия кмет Памен Стоилов от наше име!!!
 • 16
  15
  Рс
  Директорката е некомпетентна и заради нея си тръгнаха доста читави учители.Салона е неизползваем от 5 години. Нивото на училището пада много бързо от както тя е директор.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари