Димо Гяуров:. Когато дойде ГЕРБ на власт, чистката в първите дни в МВР беше доста по-голяма

8
"Бойко Рашков има право да се огради с хора, на които има доверие" каза още Гяуров
"Бойко Рашков има право да се огради с хора, на които има доверие" каза още Гяуров Снимка: БГНЕС / Архив

"Системата на МВР се политизира много през годините и няма начин което и да е правителство да не започне да чисти тази система, за да я накара да работи в обществен интерес"

 Този коментар направи пред БНР Тихомир Стойчев, специалист по национална сигурност.

Според него е безотговорно поведението на ръководни кадри в системата за сигурност, които са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство:

"Може би тези хора ще чакат някакъв реванш в Бъдеще при следващо правителство, или ще се опитат съдят държавата за тези свои уволнения, което също е непремерен ход от тяхна страна".

Стойчев коментира, че началниците на служби за сигурност не са успели да изградят система за своевременно разпознаване на опасност:

"Ние виждаме задълбочените анализи на чуждите разузнавателни общности. Вземете вече станалите традиция доклади на американската разузнавателна общност - нашата система не е била способна в последните години на роди това и приемайки чужди анализи, сме се лишили в голяма степен от национален суверенитет".

Тихомир Стойчев заяви категорично, че очаква отговорни действия на министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

В предаването "12+3" Димо Гяуров, бивш шеф на Национална служба разузнаване, коментира, че служебният министър има право да избере екипа, с който ще работи в МВР:

"Не бих казал, че има голямо основание за чак такива огромни критики спрямо действията на Бойко Рашков. Той има право да се огради с хора, на които има доверие, а тези, на които няма доверие и има съмнение в тяхната лоялност - да ги освободи. Нека си спомним, когато дойде ГЕРБ на власт, чистката в първите дни в МВР беше доста по-голяма".

Гяуров заяви, че не е съгласен с констатацията на Рашков, че службите за сигурност са обезглавени, тъй като началниците им са излезли в отпуск:

"Изглежда странно, че са излезли едновременно и за един и същи срок. Не че нямат право на това, но нямам обяснение защо? Няма никакъв смисъл да се разпространява тезата, че те са излезли в отпуск, защото са притеснени за собствените си постове. И двете агенции - ДАНС и НСС - работят по собствени закони и ръководителите им са гарантирани от мандат, много трудно биха могли да бъдат освободени. Ако действието им бъде окачествено като бойкот, те биха могли да реализират едната от хипотезите, които и двата закона предвиждат за освобождаване, за действия, които накърняват престижа на агенцията".

Той подчерта, че познава и двамата директори и заяви, че не вярва това да са мотивите им. Димо Гяуров призова да не се бърза със заключенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари