Димитър Петров: Ние не сме канцеларски плъхове

0
Ходим по заведения, знаем какво се случва в тях след 23 часа, поясни зам. - министърът на здравеопазването
Ходим по заведения, знаем какво се случва в тях след 23 часа, поясни зам. - министърът на здравеопазването

"Не вирусът се държи по-различен начин, а хората се държат по различен начин след 23 часа. Не сме канцеларски плъхове, ходим в нощни заведения и знаем какво се случва в тях".

Това каза зам.-здравният министър Димитър Петров по БНТ.

Даваме възможност за заведенията да работят на 100% до 23 часа само с ваксинирани клиенти, ако целият персонал е имунизиран. Не разбирам защо протестират срещу това, коментира зам.-министърът. Мерките могат да не важат, ако на едно място има само ваксинирани, обясни той.

Създали сме ограничения там, където се събират много хора. Театрални постановки, концерти, опери на открито могат да се провеждат. Фестивали обаче - не, обясни Петров. Той уточни, че вероятно заповедта за новите мерки ще бъде прецизирана в частта за фестивалите. Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите, категоричен бе зам.-министърът.

Каквато и кампания да правим, това е личен избор и за съжаление антиваксиналните настроения са високи и не могат лесно да се преборят, подчерта Димитър Петров. Той бе категоричен, че здравните мерки са възможно най-леките. Нашите цели са две - да не претоварим болниците и да предпазим най-уязвимата част от хората, сред които и хронично болните. В момента сме на първо място в ЕС по смъртност, изтъкна Петров. Според него колкото и да се контролират мерките, спазването им е въпрос на личен ангажимент.

Поръчани 18 000 опаковки "Ремдесивир", като идват всеки ден по 1 700 броя със самолет, отчете той. "След 15 дни ще бъдат поръчани още 12 000 опаковки. Отчете, че има съвсем минимално количества бракувани ваксини. Има сключени договори за дарения, но ваксини ще се и продават", каза още той.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари