Здравният министър: На всеки 100 заразени четирима умират

0
Принудени сме да вземем мерки, допълни Стойчо Кацаров
Принудени сме да вземем мерки, допълни Стойчо Кацаров Снимка: bTV

"На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки."

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV

"Ако тези мерки не са достатъчни, ще се наложат допълнителни мерки", допълва министърът. 

"Вероятно ще допуснем трета доза ваксина при хора с определени заболявания, решението ще влезе експертна комисия в рамките на седмица, имаме пълна готовност. Всяка страна решава за себе си според европейските правила", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Здравният министър коментира новите мерки срещу четвъртата вълна на пандемията. Той е убеден, че националния оперативен план е научно обоснован и залага на мнението на експертен съвет. Малката корекция в часа на затварянето на заведенията - от 22 на 23 ч, е незначителна.

"Не изгаряме от желание да прилагаме тези мерки, принудени сме заради броя на заетите болнични легла, а фактите са, че на 100 заразени четирима умират. Пропуснахме възможността да се ваксинирахме през лятото, това се отнася най-вече за възрастните хора. Над 96 процента в болниците са неваксинирани. Ако тези мерки не помогнат, ще се наложат още. Важното е да се възпрепятства инфекцията без да се заплашват структурите", констатира министърът.

В повече от половината от мерките е предвидено при зелен сертификат те да се облекчават.

Независимо от "цвета" на отделните окръзи - разликите не са съществени, учебният процес навсякъде ще започне присъствено при организацията, създадена от Министерството на образованието, но ако ситуацията се влоши, може да останат да работят само детските градини и яслите, уточни Кацаров. А за носенето на маски той оставя решението на МО.

Министърът намира новата методика за заплащането на лекарите на първа линия за по-справедлива - тя се основава на това колко часа е прекарал лекарят с болни от ковид. "Не може да вземеш 1000 лв. за един час с болен, а колегата ти, който е бил в отделението месец - също толкова", бе неговият довод. Парите на лекарите зо края на юли са изплатени", съобщи Кацаров.

Според него има интерес и към амбулаторното лечение, особено при новите "екстри", които го придружават - нова апаратура, безплатни лекарства и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари