Протестиращи: Вече 24 часа сме на асфалта! Имаме нужда от хора!

1
Протест на миньори и енергетици блокира магистрала Тракия
Протест на миньори и енергетици блокира магистрала Тракия Снимка: БНТ

Протест на миньори и енергетици блокира магистрала Тракия

АМ "Тракия" е блокирана край Стара Загора. Причината е т.нар. Териториални планове за справедлив преход, които предвиждат поетапно затваряне на въглищните централи. Каква ще е тяхната съдба обясни премиерът Николай Денков - срокът за затварянето им е 2038 година.

Добро утро от Автомагистрала Тракия! Осъмнахме!

Нямаме нужда от лайкове, излишни съобщения и обсcждания, диванна загриженост и фалшив революционизъм!

Вече 24 часа сме на асфалта! Имаме нужда от хора! МНОГО ХОРА!!!, написаха протестиращи в мрежата.

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес, Николай Денков организира среща с тях утре от 16:00 ч в Министерския съвет.

Протестиращите са категорични, че няма да отидат и на срещата с премиера, тъй като според тях тя е много закъсняла и призова още хора да се включат към протеста им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Bonkerz
    Значи само някои получават гарантирани преференциални цени и то не за цялото произведено количество (до 1.406 мегавата). Другите продават на пазарни цени, които стигат 3 или даже 0 стотинки за киловат в определени часове. За другите, на които не им изкупуват тока на преференциални цени има премии: премиите на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500 kW и над 500 kW: Решение № Ц-25 от 01.07.2021 г. Съгласно § 28, ал. 3 от Преходни и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, обн. ДВ, бр. 9 от 2021 г., премията се определя като разлика между преференциалната цена и определената прогнозна пазарна цена за електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници в зависимост от първичния енергиен източник. Ц-13/30.06.2023 г., КЕВР определи прогнозната пазарна цена по групи производители: слънчева енергия – 250,27 лв./MWh; за периода 01.07.2023 г. – 30.06.2024 г. преференциални цени, за изкупуване: Фотоволтаични електрически централи с обща инсталирана мощност над 5 kWр до 30 kWp включително – 172,88 лв./MWh, при нетно специфично производство 1 406 kWh/kWp. Значи получават малка премия от 77 лв (250-173) за ограничено количество до 1.4 мегавата (над това не получават премия). Така излиза ако не греша някъде.
  • 0
    9
    Bonkerz
    Съвсем различни неща четох във вестник "Капитал". Тези преференциални цени, които цитираш важат само за старите и малки по мощност фотоволтаици до 2016 г. А и цената на въглищната енергия ще расте, а преференциите за фотоволтаиците ще падат като станат мн и ще са по-евтини. Преференциалните цени за изкупуване на енергия от ФЕЦ се определят с решение на Комисията за Енергийно и Водно Регулиране (КЕВР) всяка година на 1 юли и е фиксирана за срока на Договора за изкупуване, но не по-дълго от 31.12.2035г. След тази дата всички фотоволтаични централи започват продажба на произведеното електричество на свободния пазар за електроенергия, както всички централи над 30kWp търгуват произведената енергия в момента. До 1-07-23г. преференциалната цена за изкупуване на енергия от фотоволтаични централи с мощност от 5 до 30kW включително е 168,24 лв. за mWh Според §54 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗИД на ЗЕ), обн., ДВ, бр. 17 от 2015 г., част от насърченията за производство на електрическа енергия от ВИ, в това число и определянето на преференциална цена за изкупуване на електрическата енергия, произведена от ВИ, не се прилагат за енергийните обекти за производство на електрическа енергия от ВИ, които са въведени в експлоатация след влизането в сила на ЗИД на ЗЕ – 06.03.2015 г., с изключение на обектите по чл. 24, т. 1 и 3 от ЗЕВИ. В тази връзка по силата на §20 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗИД на ЗЕ), обн., ДВ, бр. 56 от 2015 г., преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, произведена от ВИ, не се прилагат за енергийните обекти за производство на електрическа енергия от ВИ по чл. 24, т. 3 от ЗЕВИ, които са въведени в експлоатация след 1 януари 2016 г.
  • 0
    8
    за бончо продължение
    за периода 01.07.2023-30.06.2024 цени еленергия фотоволтаици 250,27лв за МВт/ч, вятърна еленергия 231,83 за МВт/ч, Към момента цената на микса без ДДС е 79,18 лв./МВТч. като вътре са включени цените на следните дружества: - АЕЦ „Козлодуй” ЕАД – 42,30 лв./МВТч; - ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД – 66,81 лв./МВТч.; - ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД – 101,49 лв./МВТч; - ТЕЦ „Марица 3” АД – 101,87 лв./МВТч; - ТЕЦ „Варна” ЕАД – 103,97 лв./МВТч; - „Ей и Ес -3С Марица Изток 1” ЕООД – 133,98 лв./МВТч; - „Контур Глобал Марица Изток 3” АД – 95,79 лв./ МВТч.
  • -3
    7
    бончо, бончо,
    пак гълташ кат патка гореща каша!Три деня без слънце и вятър и всичките ти ВЕИ-та отиват в киреча и сетне?!?Докато не направят новия 7-ми блок на АЕЦ-а, а аз не го виждам по-рано от 15 години, или ще духаме супата с ВЕИ-тата или ще си държим тецовете. Не забравяй какво стана миналата година с ВЕИ-тата в немачко, та се наложи да пускат току що спрени реактори!
  • 4
    6
    Bonkerz
    Ти малоумен ли си? Тока от въглища е най-скъп и ще става още по-скъп. За 1 година в БГ има инсталирани 1700 мегавата от фотоволтаици (или общо от ВЕИ беше), като вече и у нас както в Германия имаше дни, я които тока струва 0 лв. В Германия даже плащат на хората да потребяват ток щото няма къде да го съхраняват. Благодарение на бума на фотоволтаици, произвеждащи най-евтиния ток от 9 до 17 часа (също и нощем от 1 или 3 часа е най-евтин). А ще има още много енергия от ВЕИ възобновяеми източници в България, Гърция, Сърбия, Турция и т.н. и ще го продават евтино на нас. Отделно имаме ПАВЕЦ Чаира 800 мегавата мощност, ако го ремонтират до няколко години и въглищата ще са на МИНИМУМ. Максимум мощността на въглищните централи 1 министър каза, че била към 3000 мегавата, АЕЦ Козлодуй е 2000 мегавата. За 15 години може да изградим 2 нови ядрени блока.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари