Диана Русинова: Засичането на скорост от ТОЛ камери дава възможност за манипулации

0
Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, системата дава възможност за манипулации
Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, системата дава възможност за манипулации Снимка: БГНЕС

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, системата дава възможност за манипулации

Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя. През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без успех. В борбата за ограничаване на високите скорости по пътищата и съответно намаляване на катастрофите ще влязат и камерите на ТОЛ системата. Досега те следяха само за неплатени винетки, но скоро ще засичат и нарушители, каращи с превишена скорост, на които ще бъдат налагани глоби. Системата вече се тества от няколко седмици, а за този период са били уловени стотици нарушители.

Системата действа, изчислявайки средната скорост на автомобила между две ТОЛ камери, обясни Диан Драганов от Съюза на българските автомобилисти, който приветства новата мярка. В първата точка и в следващата се засича регистрационният номер на автомобила. Ако се установи превишаване на скоростта, то метаданните и снимката, доказващи нарушението, ще се изпращат към МВР от националното ТОЛ управление за налагане на глоба.

От Европейския център за транспортни политики също приветстват системата, но председателят на организацията Диана Русинова изрази съмнение относно нейната ефективност. По думите на Русинова са възможни манипулации.

"Ако нарушителя кара твърде близко до колата пред него, камерата няма да може да засече регистрационния номер. Освен това, този който кара бързо, после може да спре на някоя бензиностанция да пие кафе, отново няма да бъде отчетен момента, в който е карал с превишена скорост", коментира Диана Русинова, цитирана от БНР.

Експертите изразиха съмнение и доколко МВР ще успее да обработи толкова много глоби, а Диан Драганов напомни, че и сега от вътрешното министерство изпитват затруднения по отношение на обработването и събираемостта на санкциите.

Въпросителните обаче не спират дотук.

"За да заработи системата, софтуера на ТОЛ трябва да бъде доработен. Дали обаче новия софтуер ще бъде собственост на държавата или на частна фирма?", попита Диана Русинова.

"В момента се питаме и какво точно означава понятието "средна скорост", допълни Диан Драганов.

Преди няколко дни, директорът на Националното ТОЛ управление Георги Темелков заяви, че успоредно с тестването на системата, се подготвят и законови промени, за да бъде регламентирано, че камерите, които следят за неплатени винетки, ще могат да установяват и нарушители на ограниченията за скорост. Мярка, която се приема добре и от повечето шофьори, които обаче не знаят кога ще заработи.

Очакванията са да започне да действа след не по-рано от 4 месеца.

Системата е въведена в редица европейски държави, но се оказва, че вече не се ползва с толкова голямо доверие и дори се е обсъждало нейното премахване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Мдааа
    Очевидно ще си припомняме старите похвати да си мацаме номерата с кал. Ми какво да направя, пътя ви е непочистен, зацапали са се.
  • 10
    2
    Боже, Боже
    Средна скорост, средно напит или средно надрусан. Аре да се спрете с малоумията,а ? Стига ни "несъобразена скорост", чл. 20. Впрочем отменящ целия правилник въобще.
  • 11
    1
    Елементарно
    Това е пълна простотия с тези камери! Един джигит ще кара с 200 от Русе до Бяла, там ще спре да изпие едно кафе на ОМВ и долу на Лукойл като го засече камерката ще излезе, че е карал с 80!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари