Деян Неделчев: Не искам да живея в България

0
Икебаната смята да си купи апартамент на Канарите
Икебаната смята да си купи апартамент на Канарите

Деян Неделчев е роден на 16 януари в семейството на асансьорен техник и детска учителка в Русе. Първата му голяма награда е за песента "С огън ме дари", последвана от престижните отличия от "Златният Орфей" от 1993 г. и 1994 г., а през 1995 г. печели награди от конкурси в Казахстан и Кайро.

През 1997 г. заминава за Йоханесбург, Южна Африка. В края на 2002 г. Деян и групата му печелят конкурс за шоу на Bee Gees и заминават за Канарските острови. След като се връща оттам, идва успехът на "От икебана дървесата ги боли". Записва и дует с Гъмзата, след което участва и в тв риалитито "Къртицата".

Галена ЧАРИЙСКА

- Господин Неделчев, разкажете малко повече за албума, който издадохте преди седмици. Част от него е и най-новият ви тотален хит "Гуменото пате".
- Албумът се казва "Да бъдеш" и съдържа 17 песни, като последната 18-а е инструментал на самата заглавна песен "Да бъдеш". Тази прекрасна балада излезе през януари, направих й и испанска версия. Песните в албума са от периода 2012 - 2015 г., като повечето са мои композиции. Участват и имената на други композитори, с които съм работил. Аранжиментите са на моя дългогодишен приятел, когото познавам още от казармата - Пламен Велинов. Албумът е 12-и поред в моята дискография и съдържа песните: "Да бъдеш", "Гуменото пате", "Випове", "Чалга", "Дреме ми", "Българинът", два дуета с Румяна Коцева, един дует със Светослав Стойчев - "Невъзможна среща", "Двама мъже и половина" с Гъмзата. Дуетът ни с него беше продуциран от Слави Трифонов.

- Откъде дойде идеята за песен като "Гуменото пате"?
- Вече девет години работя с режисьора Валери Станев, който прави мои видеоклипове и ми е сценарист. Той основно пише текстовете за веселите ми песни и прави дизайна на облеклата ми. Страхотен екип сме. С него работим прекрасно! Именно той написа текста на "Гуменото пате" преди три години и сега, когато реших, че му е дошло времето, направих песента и клипа към нея. Той е автор и на текстовете на песните "Випове", "Чалга", "Дреме ми", песента за нестандартните и различни гейове и лесбийки. Заедно с него имаме още много нови проекти за предизвикателни неща, но няма да издавам тайната.

- Видеоклипът към "Гуменото пате" е доста предизвикателен. Сниман сте гол във ваната.
- Всъщност съм с плувки. Не виждам нищо нередно в това. Просто не изневерявам на основния си стил и продължавам да осмивам хората и нещата в България - леко и развлекателно. "Гуменото пате" осмива най-вече жените патки. В песента се пее: "Мислех те за лебед, а пък ти излезе патка." Аз искам хората да се забавляват с този текст и иронията в него, а не да съдят и да се представят като големи моралисти, неприемащи различните неща. Аз например не приемам чалгата и певиците от този жанр, които се събличат, слагат си силикон, правят си липосукции и т.н. Не харесвам и рападжиите с вулгарен език.

Аз мисля, че по най-интелигентен начин представям хумора, като за целта използвам таланта и музиката си. За мен българите са едни емоционани мазохисти в това отношение, изключително консервативни. Донякъде е разбираемо, понеже живеем в ориенталски район. Ние не сме отворени към света, осмиваме и оплюваме всичко, което е по-различно от общоприетото. В държава като нашата е нормално, когато си различен, да си оплют. Тук се приема повече един рапър, който ще говори за полови органи и тям подобни.

А моите неща са развлекателни и леки, поднасям ги по интелигентен начин. За всяко нещо у нас си има хейтъри, които за мен са емоционално осакатени хора, които никога нищо не са постигнали в живота си. Каквото и да направиш, те никога няма да са доволни.

- Много ли са негативните коментари относно "Гуменото пате". Четете ли ги и мислите ли, че хората, които ги пишат, имат основание да ви смятат за луд?
- Чета ги понякога и се забавлявам. Има коментари от сорта на това, че трябва да ме вкарат в лудница, че аз за нищо не ставам и т.н. Но аз вече донякъде съм свикнал. Винаги ще има такива хора, за които мисля, че са осакатени духовно. Те нямат ценности, а само могат да мразят и плюят. Това са хейтърите. Нека и те да се опитат да направят нещо подобно! Ама не могат!

Ако бях направил "Гуменото пате" с друг текст, никой нямаше да го забележи. Но знам, че текстът е много важен, пък и музиката е страхотна - в стил диско фънк.

А баладата "Да бъдеш" е една прекрасна песен, която не пожъна такъв успех, защото е сериозна. Заслушайте се в текста й! Той е изцяло мой и мисля, че е много стойностен и всеки човек може да открие по нещо за себе си в него. Но тази песен няма как да предизвика такъв интерес, защото хората търсят сеира и зрелищата! Пея за патките и те си умират от смях! Хората искат забавление, защото живеем в изключително тъжна и депресивна държава. Всички са клюмнали и бедни, нямат какво да ядат. А аз им давам малко положителни емоции. Много хора ми пишат, че като си изпият кафето с моя песен, денят им става по-весел и хубав. Аз не се подигравам, а осмивам някои неща. Това е един вид мой протест срещу системата и управниците, но той е поднесен весело. А текстът, ако се замислите, не е никак глупав.

- Не мислите ли, че ще обидите жените, които ще се познаят в образа на лебеда патка?
- Ами, да, ще се обидят. А такива жени има много. Казват, че съм пеел глупости, но нека да ги видим тях какво могат те да направят. Мисля, че е гениално да измислиш глупост, с която да предизвикаш фурор. И за това пак трябва талант. Това също е изкуство, само че весело и предизвикателно. Не мисля, че обиждам някого.

За тази песен си знаех, че ще стане хит, още от самото начало. Пуснах я на моите колеги от пиано бара във Варна, в който работих през последните няколко месеца, и всички направо полудяха по нея. Казаха ми, че ще стане тотален хит, а смятам, че тя тепърва ще набира скорост. Само за една седмица е гледана над 43 000 пъти, "От икебана дървесата ги боли" е гледана над 150 000 пъти само в моя канал, "В гората" или "Съчки събирам", както хората я знаят - над 200 000 - 300 000 пъти.

- Преди няколко дни направихте изказване по адрес на Митко Димитров-Пайнера за това, че е създал "пеещи к*рви".
- Той е човек бизнесмен и знае как да си върти бизнеса. Но за мен той е осакатил нацията, за което не си е направил сметката. Направил е машина за пари, но се говори, че е изключително неетичен към много от своите певци. Взимал им по 70% от хонорарите, не плащал за клипове... Аз това не го разбирам. Той за мен е човек, който осакати много българската музика и култура, за да си направи бизнеса. Вече няколко поколения деца погледнете как живеят - смятат, че чалгата е номер едно. Но в крайна сметка ние живеем в такъв регион и не можем да си променим манталитета. Мисленето на хората е нещото, което пречи най-много. Другото са предразсъдъците. Аз нямам такива и съм отворен към всякакви идеи. Аз съм човек на света и затова мисля по друг начин. Начинът ми на мислене не е български и не мога да влизам в норми.

- Заминавате за Канарските острови, където ще правите "Би Джийс шоу". Мислите ли да се върнете отново в България?
- Договорът ми е подписан за период от шест месеца от 1 май. Ако всичко е окей, договорът автоматично се подновява, защото там сезонът е 365 дни в годината. Не искам да живея завинаги в България, искам да си уредя живота навън. Смятам да си купя апартамент на Канарите. Цените им доста паднаха след кризата. За 40 000 евро може да се намери нещо хубаво. Аз съм икономичен човек и ако работя за 1200-1400 евро, бързо ще ги спестя. Аз не пия и не пуша, парите си само за песни ги давам. Това е духовната ми храна. Все пак изкуството дава храна за душата.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари