Деца със специални образователни потребности посрещнаха пролетта

0

Децата от група „Патиланци” (за деца със специални образователни потребности) към ЦДГ „Зора“, с участието на учители и своите майки, отбелязаха настъпването на пролетта. Те бяха подготвили програма, в рамките на която показаха придобитите знания и умения, а занимателните игри, които са научили, допринесоха за тяхното добро настроение.

Да изхвърлят отпадъците разделно, да пазаруват, да групират предмети по цвят и вид са само някои от уменията, които демонстрираха малчуганите. Най–любимите им занимания, обаче остават танците и игрите. Децата, които са в предучилищна възраст, прекарват последната си година в детската градина, защото наесен някои от тях тръгват на училище, а други ще продължат своите занятия в различни дневни центрове, поради сложността на заболяването си.

ЦДГ „Зора” е единствената на територията на Русе, която има сформирана група за деца със специални образователни потребности. В момента там се учат общо 14 такива деца на възраст между 3 и 8 години, като някои от тях са разпределени в останалите групи, тъй като са на ресурсно подпомагане. За тях се грижат учители, преминали курсове за специализация, както и екип от логопед, кинезитерапевт и психолог. Програмата на тези деца е идентична с тази, по която учат и всички останали, но в началото на годината на базата на изследвания, се изготвят и индивидуални планове за всяко едно от тях. През първото полугодие диагностичен екип отчита резултатите и се набелязват цели, които в зависимост от заболяването могат да бъдат по-краткосрочни или по-дългосрочни. Директорът на детска градина „Зора” Митка Василева, заедно с екип от учители, са разработили различни методи за интегрирането на децата. Един от най–важните се изразява в това, че малчуганите не стоят в изолирана среда, а играят и участват в занятията и на останалите деца. Г-жа Василева често кани и деца от квартала, в който се намира детската градина, за да се срещнат и поиграят с децата и констатира, че тези срещи се отразяват положително на отношението към тях.

Детското заведение поддържа добри контакти с организации от Холандия, Белгия и Дания. Една от тях носи и името „Приятели на Зора”. Благодарение на нея е била изградена и оборудвана и сензорната стая, с която разполага градината. В началото на учебната година, представители на холандска организация са посетили учебното заведение и са квалифицирали учители. От българска страна педагозите имат добри взаимоотношения с колегите си от фондация „Карин дом”-Варна и не на последно място с ЦДГ „Ралица”, тъй като някои от децата, които завършват, продължават да посещават дневния център там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари