Детска нощ в Историческия музей

0
“Приказка за Сексагинта Приста” ще бъде разказана на днешния 29 май, от 16:00 часа
“Приказка за Сексагинта Приста” ще бъде разказана на днешния 29 май, от 16:00 часа

“Приказка за Сексагинта Приста” ще бъде разказана на днешния 29 май, от 16:00 часа, в лапидариума на Регионален исторически музей – Русе. Представлението ще даде старт на “Детска нощ в музея” 2015.

„Приказката“ е подготвена в рамките на проект “Деца, история, изкуство – приказка за Сексагинта Приста” на Сдружение “Приятели на музея” – Русе, реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Проектът е насочен към деца в риск, обхванати от Комплекса за социални услуги за деца и семейства и приют и Център за работа с деца на улицата на БЧК в Русе, съобщиха от фондацията.

В продължение на три месеца, два пъти седмично, децата са се учили да разказват римската приказка за града чрез маски, театър, танц и музика. Ателие „Маски“ запознава с римските богове, ателие „Театър“ - за създаването на Рим и непобедимите римски легиони, ателиета „Танц“ и „Музика“ водят на тогавашния Дунавски бряг. Чрез заниманията във всяко едно от ателиетата момчетата и момичетата са попаднали в необятния свят на изкуството и вплетоха наученото в един общ спектакъл. На финала всички заедно ще “пуснат на вода” 60-те кораба “Пристис”, дали името на крепостта.

Ръководители на ателиетата са Росица Миновска-Деведжиева и Анелия Пейчева от Група за театър “Камила” в "Театър", за "Маски" - Лиляна Василева от Куклен театър - Русе и Илия Деведжиев, за "Музика" - Юлиян Данчев от Духов оркестър - Русе, а за подготовката по "Танц и бойни изкуства" – Драгомир Балакчиев от Първи Италийски легион - Нове.

Партньори на проектния екип са Група за театър “Камила”, Регионален исторически музей – Русе, БЧК – Русе, КСУДС и СНЦ “Еквилибриум”, доброволци от ПГ по туризъм и театралната студия на СОУПНЕ “Фридрих Шилер”.

Програмата на шестото поредно издание на Детска нощ в музея в Русе включва още "обличане" на децата в историята, археологически разкопки за деца. Работилница за хартиени чудеса ще предложи сдружение „Еквилибриум“ от 17.30 до 19.00 ч., чрез която децата ще изработят от хартия собствени картини и изделия, като използват декоративните техники "квилинг" и "декупаж". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари