Детска храна в България е със 107% по-скъпа отколкото в Германия

2
Някои продуктите у нас са от 20 до 100% по-скъпи
Някои продуктите у нас са от 20 до 100% по-скъпи

България също участва с проучвания за събиране на данни за наличие на „двоен стандарт" при храни, произведени от един и същ производител или предлагани под една и съща марка в различни държави членки на ЕС.

Трябва обаче ясно да се посочи, че става дума за различия в качествените показатели за храните, които по същество са абсолютно безопасни и годни за консумация, и при които са спазени напълно изискванията за етикетиране. Това заявява министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за проверки за предлагането на пазара на продукти от една и съща търговска марка, но различни по качество и състав от 17 юли 2017 г. до този момент и предприетите мерки и действия за предотвратяване на нелоялните търговски практики, предаде БГНЕС.

През м. март 2017 г., със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните е създадена работна група от експерти на агенцията, лабораторни специалисти и експерти в областта на храненето и диететиката. Основната задача на сформираната работна група е да извърши проучване на пазара и да изготви анализ за определянето на групите храни и показателите, които следва да бъдат обект на лабораторно изпитване във връзка с двойния стандарт на храни, произведени от един и същ производител и предлагани в различни държави членки на ЕС.

България проведе три проучвания по отношение на двойния стандарт на храни.

При първото проучване от търговски вериги, представени както в Германия и Австрия така и в България, бяха закупени 30 продукта от пет големи групи - шоколадови изделия, безалкохолни напитки и сокове, детски храни, млечни продукти и месни продукти. Бяха извършени няколко вида анализи - на съответствие и съпоставимост на съдържанието описано на етикетите, на органолептичните характеристики на продуктите, на физико-химичните показатели, както и анализ на цените, на които са закупени. При анализа на съдържанието описано на етикета бе констатирано различие в 7 продукта или това са 23% от закупените продукти. Например - в газирана напитка от една и съща марка, продуктът от немския пазар съдържа „захар", а този, предлаган в България съдържа „фруктозо-глюкозен сироп". В детски шоколадов десерт от една и съща търговска марка се наблюдават значителни разлики между съставките на двата етикета. В продукта от Германия се съдържат захар, декстроза и яйчен прах, а в продукта от България се съдържа захар, глюкоза, глюкозо - фруктозен сироп, яйца. Освен това в „германския" има мляко - 24%, тъмен (горчив) шоколад - 21%, докато в „българския" има мляко 21% и шоколад - 20%.

При органолептичните изпитвания е установено различие в 4 продукта или 10% от закупените продукти. Физико-химичните анализи не показаха сериозни различия - отклоненията са в рамките на допустимите отклонения.

Съпоставката на цените показа, че за 15 продукта или над 50% цената в страната е между 20% и 100% по-висока, напр. за два продукта детски храни, единия е с 90%, а другия с 107% по-висока цена. За останалите продукти е констатирано много малко разминаване или липса на такова, подчертава в отговора си министърът.

За периода 17 юли 2017 г. - 10 май 2018 г. са проведени следващите две проучвания за наличие на двоен стандарт. В края на месец юли 2017 г. експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха 31 проби от търговски обекти в

Италия, Франция и Швейцария, а паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти. Храните бяха условно разделени на осем основни групи - зехтин, бира, млечни десерти, консервирани храни, захарни изделия, детски храни, кафе, разтворими и плодови напитки и солени и тестени храни.

Проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов анализ за евентуално различие в цените. При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките бяха идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показа, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50%. Между 32% и 36% по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин". При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9% до 74%.

В рамките на третото проучване за наличие на „двоен стандарт" при храните през периода м. февруари - м. април 2018 г. са подложени на сравнение 53 аналогични продукти, взети от европейския (Германия, Австрия, Италия и Чехия) и българския пазар. Условно храните са разделени в следните групи: месни продукти, млечни и имитиращи продукти, млечни десерти и сметани, консервирани храни, кремове и сметани, детски храни, тестени и сладкарски изделия, безалкохолни и енергийни напитки, разтворими напитки, чипс, зърнени закуски, шоколадови и захарни изделия.

В резюме, при сравняване и анализ на етикетите в 13 продукта са констатирани различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност и външен вид, 5 продукта показват различия по органолептични показатели (сензорен анализ), а в 2 са установени различия във физикохимични изпитвания.

Проучването и в трите си етапа включваше храни, произведени от големи международни компании, чиито седалища и производствени предприятия се намират основно извън територията на Република България. Анализът на храните и в трите етапа показа, че са спазени изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 по отношение предоставянето на информация на потребителите. Освен това, за да бъдат предприети действия на европейско равнище следва да има разработено законодателство, относно различното качество и състав на храни от една и съща търговска марка. По време на Форума на високо равнище „Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата", проведен в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисар Вера Юрова представи вижданията на Европейската комисия за предстоящи промени в няколко европейски директиви, които ще могат да подпомогнат общият ни стремеж за елиминиране на практиките за производството на храни, продавани под една и съща марка, но с различни съставки за различните пазари в Европа, заявява Порожанов.

Едва тогава ще може да се премине и към стъпки за налагане на санкции на производителите, които продължават да прилагат подобни нелоялни практики и които водят до подвеждане на потребителите. Първата крачка вече е направена, като от Европейската комисия чрез Съвместния изследователски център (JRC) е разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни. Република България ще продължи да участва в инициативите за елиминиране на „двойния стандарт", работим съвместно с останалите държави членки, като се надяваме да направим така, че „двойния стандарт" по отношение на храните да бъде премахнат, се казва още в отговора на министър Порожанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  3
  Гошо
  Еми да много ясно в БГ заплатите са по високи от Германия нормално е да е по скъпо ,б БГ месечна заплата е равна на седмична в Германия.България аз вече съм я прекръстил МАЛКИЯ ДУБАИ .
 • 1
  2
  Ех
  Нали искаме деца,ами как със тези заплати.Със тези цени вие ми кажете.
 • 4
  1
  добро утро
  то това го знаем ,но вие да ли го разбирате и да ли ще се направи нещичко по това 'двоен стандарт
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Аз съм вегетарианец втора степен!
- Как така?
- Кравата яде трева, аз ям кравата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари