Детска бригада се посвети в тънкостите на градинарството и пчеларството

0

Домакин и организатор бе Станислав Стефанов - стопанинът на хижа „Минзухар“

Приключи проект „Детска бригада” - лекции по пчеларство и градинарство за деца на сдружение „Европейски инициативи без граници“ и образователен център „Дворецът на децата“. Той е част от програмата „Знание и растеж“, финансирана от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Проектът се осъществи съвместно със сдружение „Здравец“ и хижа „Минзухар“. Домакин и основен ръководител на всички дейности беше стопанинът на хижата Станислав Стефанов, който в последните години се е посветил да я възстанови и облагороди, като е насочил вниманието и усилията си към биоземеделието и пчеларството, съобщиха от Община Русе.

Начало на работилниците бе поставено през месец май 2022 г. и приключи в началото на ноември, като беше насочен към подрастващи на възраст от 7 до 14 г. В рамките на този период повече от 410 деца взеха участие в проекта, практикувайки съобразно сезона различни дейности в градината и пчелина. Всяка лекция беше с времетраене 120 мин, като 60 минути бяха отделени за градинарство и 60 минути - за пчелина.

Лекциите и практическите занимания по пчеларство включваха теоретично запознаване на децата какво е пчеларството, защо пчелите са важни, как да бъдат опазени, отваряне на кошера и демонстрация на работата по пчелната пита, запознаване с различни пчеларски инструменти. Всяко дете бе облечено в пчеларски детски гащеризон и пчеларски ръкавици и получи като подарък бурканче мед.

След пчелина децата преминаха към занимания в био градината на Дворецът на децата. По време на лекцията по градинарство участниците бяха облечени в градински престилки и на всяко дете бяха предоставени градински инструменти. След кратка теоретична подготовка, съобразена със сезона и различните дейности в градината, участниците садиха домати, прекопаваха, плевиха, правиха сладко от кайсии, забъркваха оцет, прибираха бали сено, събираха орехи. Всеки ученик отнесе вкъщи саксия със засадена от него билка, за да наблюдава развитието ѝ.

Проектът „Детска бригада“ провокира голям интерес, като в него се включиха цели класове, родители с техните деца, детски занимални, спортни и туристически клубове. По решение на организаторите се проведоха допълнително две лекции, за да се отговори на засиленото желанието за участие.

Проектът ще продължи съществуването си и през следващата година като част от образователната програма на „Дворецът на децата“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Фен
    Браво, Стенли! Прекрасно начинание!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари