Деца се редят се на опашка за ваксина

0
Преди да им бъде поставен препаратът, децата трябва да са напълно здрави
Преди да им бъде поставен препаратът, децата трябва да са напълно здрави Снимка: стоп кадър / Bulgaria on Air

Децата ще бъдат най-засегнати от Омикрон, заяви вирусологът Радостина Александрова

И днес имаше опашки от желаещи да се ваксинират в дежурните пунктовете в столицата, предава Bulgaria ON AIR

От този уикенд работят и допълнителните изнесени пунктове в цялата страна. На опашка се редят и деца.

10-годишната Тея вече има "зелен сертификат", след като родителите ѝ я водят в пункта за ваксинация на "Пирогов".

"Дъщеря ми има астма и затова много често боледува. Решихме да я ваксинираме и така да я предпазимТя изкара Ковид-19 през май 2020 г., без симптоми. Но решихме заради Омикрон да я имунизираме, защото атакува и децата", обясниш майката на Тея.

Момичето не е единственото на опашката. Преди да им бъде поставен препаратът, децата трябва да са напълно здрави.

"Не трябва да имат хрема, кашлица, температура, симптоми на други остри заболявания. Ако имат хронични заболявания, то те не трябва да са в стадий на обостряне. Като инсулинозависим диабет, заболяване на щитовидната жлеза, бронхиална астма, ревматоиден артрит", обясни педиатърът д-р Мариана Москова.

Децата ще бъдат най-засегнати от Омикрон. Това заяви вирусологът Радостина Александрова. По думите ѝ чрез имунизацията те могат да изградят по-добра защита и от възрастните.

Най-честите нежелани реакции след ваксинация са болка на мястото на инжектирането, главоболие и умора. Сред по-сериозните странични ефекти са регистрирани случаи на миокардит при деца на възраст между 5 и 11 години.

"При тези над 8 млн. дози поставени в тази възрастова група са регистрирани 7 такива случая. Самият вирус сам по себе си може да регистрира миокардит и то в много по-сериозна степен", заяви вирусологът Радостина Александрова.

Няма данни Омикрон да протича по-тежко при децата.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари