Деца лягат под ножа, за да удължат краката си

0
След силиконовите гърди идва и увеличаване на ръста
След силиконовите гърди идва и увеличаване на ръста

Юноши и деца от Индия се подлагат на страховита операция за удължаване на крайниците.

Те лягат под ножа, за да увеличат с по няколко сантиметра краката си. Тази тенденция е абсолютен бум в някои азиатски страни, в които високият ръст се счита за предимство. Макар че рискуват да останат инвалиди за цял живот, стотици мераклии се подлагат на болезнената манипулация. По-голямата част от пациентите са момичета, които се страхуват, че няма да могат да се омъжат, ако не пораснат. Една от тях е и 24-годишната Комал, която дори продава цял наследствен имот, за да може да си прибави няколко сантиметра над морското равнище.


"Удължиха ме с цели осем сантиметра. Доскоро бях едва 137 см и единственото, което срещах от хората, бяха подигравки. Работодателите отказваха да ме вземат на работа заради малките ми размери. Сега вярвам, че нещата ще стоят по съвсем различен начин" разказва Комал, която е родом от индийския град Кота.

В Индия редица самозванци се захващат да правят подобен вид интервенции. Иновацията в хирургията все още не е регулирана със закон и именно затова всеки доктор има право да я извършва. Операцията е болезнена, като първоначално ортопедите чупят напълно здравите кости на краката на пациентите. След това няколко месеца стоят оковани в специални скоби, които фиксират новото срастване на костта.

"Това е непрестанна болка, с която живееш няколко месеца, може дори и година", допълва Комал.

Доктор Амар Сарин, който е един от малкото специалисти в областта, разказва пред медии в Индия, че на ден получава поне 20 обаждания от хора, които го умоляват да ги удължи.

"Те са готови да се доверят на първия срещнат доктор. В същото време процедурата е може би най-сложната в козметичната хирургия. В края на краищата ние нямаме специализирани колежи или програми за обучение в тази насока" коментира Сарин.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари