Дете получи алергичен шок от китайска мартеница

0
Дете получи алергичен шок от китайска мартеница
Снимка: bnews.bg

Отровна китайска мартеница прати 7-годишно момиченце в бургаска болница. Причината за постъпването на Габи в спешното се оказала червено-бяла гривна, подарена от майка й Галя. Жената купила за цялото семейство красиви връзки за ръце и ги закичила на всички на 1 март сутринта, съобщава flagman.bg, цитиран от "Монитор".

Баткото веднага изхлузил мартеницата от ръката си и я закачил на якето си, за да не му пречи. Габи обаче не я свалила през целия ден. Привечер момиченцето се оплакало на родителите си, че усеща сърбежи по китката, на която били мартеничките.

Цялата ръка на момиченцето била покрита с пъпки като ухапвания от комари.

Майката не заподозряла мартениците, като причина за алергията и намазала обрива с крем. Малко по-късно цялата ръка на детето пламнала и станала на големи червени петна и вечерта на Баба Марта се наложило да го откарат в дежурния медицински център „Свети Николай Чудотворец”.

Там лекарите установили силна алергична реакция и предшоково състояние. Веднага поставили детето на системи и му инжектирали медикаменти.

За щастие лекарствата подействали и момиченцето се успокоило. Обривите по ръката на хлапето обаче останали. Заради алергията момиченцето ще пие лекарства няколко дни.

По време на изследванията медиците установили, че силната алергична реакция е предизвикана от мартеничката, тъй като основният обрив бил във вид на кръг на китката на детето. Едва тогава майката обърнала внимание, че артикулът издава и особено силна неприятна миризма на химикали и мазут.

Майката Галя се сетила, че през есента си купила пантофи от същата сергия, които миришели по същия неприятен начин. Тогава тя получила обрив по краката и й се наложило да ги хвърли.

След инцидента майката отишла да търси продавачката на мартенички и да я пита откъде се е снабдила със стоката, но нея вече я нямало. Съседка по сергия й казала, че търговци на едро им предлагали мартеничките по 10 ст.

„Ясно е, че българските традиционни мартенички се произвеждат в Китай, но химикалите, които ползват производителите, са явно силно токсични, щом предизвикаха у детето такава реакция”, обясни Галя пред flagman.bg. Още днес майката ще занесе украшението в Комисията за правата на потребителите.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари