Десетки русенци почетоха паметта на Ирина и дъщеря й Мария в Юпер

3

Младата жена и детето й бяха зверски убити през 2022 година

Десетки жители от Русенско и Разградско присъстваха на възпоменателна церемония, посветена на 29-годишната Ирина Спасова и шестгодишната ѝ дъщеря Мария, станали жертви на домашно насилие.

Инициативата се проведе днес под надслов „Не на насилието! Да кажем СТОП на агресията!“. Припомняме, че младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им в началото на ноември 2022 година, а за престъплението бе арестуван съпругът и баща на детето - Галин Стоянов, който е родом от Русенско.

Сред първоначалните версии за убийството е, че то е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си. Според заместник областния управител на Русе Георги Георгиев един от начините да предотвратим подобни трагедии е да се възпитава нетърпимост срещу проявите на насилие, като се започне от семейната и училищната среда и се стигне до правосъдните органи, които трябва да реагират светкавично на подобни инциденти. „Гражданското общество трябва да е по-ангажирано към жертвите, които успяват да се спасят и още по-осъдително към насилниците“, каза Георгиев.

Тазгодишното събитие се организира от Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград, Кметство Юпер, както и от близки и приятели на загиналите. Възпоменанието включваше поднасяне на цветя пред паметната плоча на двете жертви на домашно насилие, намираща се до местното читалище, както и едноминутно мълчание. Паметната плоча беше открита на същата дата преди една година. До плочата бяха засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят“.

Ирина Спасова бе родом от Юпер. Там е завършила основно училище, след което е продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а последните 10 години от живота си е прекарала в Испания. Завършила е строителен техникум, но е работела като маникюристка. Младата жена често се е прибирала в родното си място, където е участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022-а. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции.

На събитието присъстваха и тримата заместник-председатели на Областния съвет за превенция на домашното насилие. Това са заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова, изпълнителният директор на Сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ д-р Георги Милков и Светлин Симеонов – директор на дирекция в Областна администрация - Разград. Да отдадат почит пред паметта на загубилите живота си дойдоха и представители на местната и държавната власт. Сред тях беше и кметът на Юпер Добринка Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари