Депутатите умуват 5 варианта за увеличение на пенсиите

0
Най-малкото алтернативно увеличение на пенсиите е предложено от депутатите от АБВ - с 10%
Най-малкото алтернативно увеличение на пенсиите е предложено от депутатите от АБВ - с 10% Снимка: БГНЕС

Четири варианта за увеличение на пенсиите през следващата година са внесли депутати за второто четене на бюджета на държавното обществено осигуряване. Те ще бъдат обсъдени от бюджетната комисия на парламента в понеделник с правителственото предложение за ръст на пенсиите с 2,4%, т.е. общо 5 варианта.

Най-малкото алтернативно увеличение на пенсиите е предложено от депутатите от АБВ - с 10%. Вместо досегашния коефициент за година стаж от 1,1 в пенсионната формула догодина трябва да бъде заложена тежест от 1,2, пише още в идеята им, съобщи 24 часа.

Правителственото предложение е за новите пенсии коефициентът да стане 1,126 от 1 януари, а старите да бъдат преизчислени с него от 1 юли. Това се равнява на увеличение на пенсиите с 2,4%, колкото се получава по формулата на златното швейцарско правило - половината от ръста на осигурителните доходи и половината от инфлацията.

Ако бъде прието предложението на АБВ, средното увеличение на пенсиите през 2017 г. ще е около 30 лв., докато при предложението на МС е 9 лв.

В предложението на партията на доскорошния социален министър Ивайло Калфин е включено и увеличение на тавана на пенсиите. Това става, като се променя максималният осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Таванът на пенсиите е 35% от максималния осигурителен доход и ако идеята бъде приета, максималната пенсия ще е 1050 лв. вместо досегашните 910 лв.

Майките, които се връщат на работа, преди детето им да навърши 1 г., да получават цялото си обезщетение за майчинство заедно със заплатата си, предлагат още от АБВ. Предложението на социалната министърка Зорница Русинова е тези майки да получават половината от обезщетението си от НОИ.

Идеите на АБВ обаче не са придружени от финансова обосновка, от която да е ясно каква ще е цената за бюджета от допълнителното увеличение на пенсиите.

Най-голямото увеличение предлага независимият депутат Велизар Енчев. Според него пенсиите трябва да бъдат преизчислени от 1 януари с актуалния среден осигурителен доход. И при него липсва финансова обосновка. Според НОИ това би излязло на бюджета над 1,6 млрд. лв., но ще донесе ръст на по-старите пенсии от 40%.

Енчев предлага и твърда добавка за най-възрастните пенсионери. Според него всеки над 75 г. трябва да получава допълнително от държавата 10 лв. към пенсията си, хората над 80 г. - 15 лв., а тези над 85 г. - 20 лв.

Енчев предлага и добавка за хората над 65 г., които са самотни и никога в живота си не са сключвали граждански брак и са плащали ергенски данък. Според него добавката трябва да е 0,6% за до 15 г. плащане на ергенски данък и 1,1 на сто за над 15 г.

Две предложения за увеличение на пенсиите са внесли от Патриотичния фронт и “Атака”. Те вече бяха обявени в петък. Първото е от 1 април 2017 г. минималната пенсия да е 200 лв., а всички пенсии, отпуснати преди 2013 г., да бъдат преизчислени с осигурителния доход от 2013 г.

Второто предложение на патриотите е минималната пенсия да е 300 лв. от 1 юли 2017 г. Не е предвидено преизчисление на останалите.

И двата варианта на патриотите биха стрували на бюджета 807 млн. лв., става ясно от мотивите към техните предложения. Част от тях можело да дойдат и от спиране на коледните и великденските добавки, които получават най-бедните пенсионери. Всяка година правителството отпуска по 100 млн. лв. за добавки от по 50 лв. на най-бедните пенсионери.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари