Депутатите сложиха 15% таван на надценката за хляба

0
Парламентът все пак успя на изпроводяк да удължи нулевата ставка ДДС за хляба и брашното до края на годината
Парламентът все пак успя на изпроводяк да удължи нулевата ставка ДДС за хляба и брашното до края на годината

Парламентът все пак успя на изпроводяк да удължи нулевата ставка ДДС за хляба и брашното до края на годината

Освен това от 1 юли депутатите гласуваха да се въведе 15% таван на търговската надценка на хляба в магазините, която да действа до края на годината, пише вестник "Сега".

ОБРАТИ С ГЛАСУВАНЕТО

Първоначално опитът за ограничаване на цената на хляба с промени в Закона за ДДС се провали. Това беше планирано да се случи в преходните разпоредби на друг данъчен закон, с който трябваше да се отмени алтернативният данък за събирачите на гъби и трюфели. Още при първото гласуване в пленарна зала на заглавието на въпросния законопроект, не бяха събрани достатъчен брой гласове за подкрепа. Така гласуването по-нататък на законовите поправки не беше възможно да продължи. Това означаваше, че от 1 юли хлябът и брашното отново трябва да се облагат с 20% ДДС, каквато бе ставката преди свалянето й на нула процента преди две години.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обаче вкара поправките в Закона за ДДС в преходните разпоредби на Закона за хазарта - втора точка в дневния ред на извънредното заседание на НС.

ТРИ ВИДА ХЛЯБ С 0% ДДС

"Нулевата ставка ДДС за хляба изтича на 30 юни. Не е ясно дотогава дали ще може да заработи новото Народно събрание, сформирано след изборите, затова по настояване на браншовите организациите на хлебари и мелничари удължаваме срока до 31 декември 2024 г.", заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев по-рано днес, когато в комисията бе одобрена законовата поправка. Той обясни, че не са необходими повече аргументи, защото за всички било ясно колко е важен хлябът за трапезата на българите.

Мартин Димитров от ДБ поиска министерство на финансите да предоставят разчети в НС как се е отразила нулевата ставка ДДС върху цената на хляба.

В плерна зала бе добавено, че 0% ДДС ще важи само за три вида хляб - бял, Добруджа и типов.

ТАВАН НА НАДЦЕНКАТА

По предложение на Йордан Цонев бе гласуван и таван на търговската надценка за хляба. "Производствените цени на хляба са ниски, но търговската надценка е висока - между 40 и 55%. Затова предлагаме само за хляба да въведем ограничение от 15%. Ще наблюдаваме как ще се прилага и какъв ще е ефектът", посочи шефът на бюджетната комисия.

В пленарна зала той обясни, че постфактум МФ щяло да представи анализ на въздействието на тази мярка и ако се окаже, че няма да е благоприятно, може да се отмени още преди 1 юли.

Според гласувания законов текст от 1 юли данъчната основа, посочена в данъчния документ, издаден от производителя или вносителя - може да бъде увеличена с максимална надценка в размер до 15%.

Против таван на търговската надценка на хляба и удължаване на нулевия ДДС гласуваха само депутатите от ПП-ДБ. От "Възраждане" също се чуха гласове, че ограничаване на надценката е непазарна мярка в услуга на големите търговски вериги.

"Намирам тези предложения за разумни, нищо че се приемат преди избори. Това е един от положителните ефекти на изборите - партиите стават по-склонни към социални и регулативни мерки, което няма лошо, стига да са внимателни", коментира Румен Гечев от БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари