Депутатите ще отидат на остров Бали, а ние ще сложим две бали в палатката!

2
Майките на деца с увреждания в Русе са огорчени, но протестът им остава до 1 октомври
Майките на деца с увреждания в Русе са огорчени, но протестът им остава до 1 октомври Видео: Русе Медиа

Майки на деца с увреждания в Русе отбелязаха един месец от палатковия си протест на площада.

Жените, които дежурят по списък всеки ден, вече са събрали близо 2800 подписа в подкрепа на исканията си за Закон за личната помощ. Въпреки че се борят за подобряване на живота на всички хора с увреждания, те срещат много малко съпричастност именно от тази група, чиито интереси искат да защитят, информира Русе Медиа. 

Майките ще продължат с протестните си действия до 1 октомври, но признават, че са огорчени от липсата на адекватно отношение от страна на държавата. За да повдигнат духа си и да покажат, че не се предават, те  направиха символично парти за себе си и децата си с торта и фойерверки. Тортата им бе направена като дарение от майсторка на сладкишите, а групата за народни танци „Чанове“ ги поздрави със свои изпълнения. 

За майките в Русе всеки ден е битка за бъдещето на децата им с увреждания. Бахтишен Джуджева има син, който е на 34 години, и е със 100 процента инвалидност. Не може да се примири с нежеланието на държавата да промени законите.

Законът, който се гледа в момента, е същият, който си е бил досега, аз съм си гледала детето 34 години с тия закони. Искам промяна да има в тоя закон, потребностите на моето дете да бъдат оценени и той да получи адекватна грижа. От мен я получава, но искам да я получи и от държавата“, казва тя. Майките не са доволни от отношението на институциите и не вярват, че до 1 октомври ще бъдат внесени трите важни закона за хората с увреждания. И вече готвят своеобразно продължение на протеста си в Русе.

Август месец, тъй като нашите управляващи и Народното събрание излизат ваканция, най-вероятно ще отидат на остров Бали, защото заплатите им са големи и могат да си го позволят, ние ще сложим две бали в палатката и ще отброяваме дните до 1 октомври. До вчера си мислехме, че отброяваме дните до новото бъдеще за нашите деца с проблеми, от днес казвам, че ние отброяваме до 1 октомври датата на огромен национален протест“, споделя Снежинка Захариева, която има 8-годишни близнаци с увреждания.

На 30 юли те ще се включат и в националния протест, който ще се състои в София. 

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари