Депутатите разрешиха учениците да се обучават вкъщи

0
Наполовина се намалява материалът за матурата по български език
Наполовина се намалява материалът за матурата по български език

В самостоятелна форма на обучение, т.е. от вкъщи, занапред ще може да се обучава на практика всяко българско дете. Това решиха депутатите, приемайки окончателно текстове от новия училищен закон.

И в момента самостоятелната форма е разрешена от закона, но само за ученици, които поради здравословни причини не могат да посещават училище, което се удостоверява с медицински документ, както и за даровити деца. Управляващите приеха две нови възможности, които разширяват обхвата на домашното образование драстично - за "лица, навършили 16 г." и за деца "в задължителна училищна възраст по желание на ученика или родителя". Както и сега, въпросните ученици ще се подготвят самостоятелно на базата на училищния учебен план (за дневна или вечерна форма), като в края на годината ще полагат изпити по конкретните учебни предмети. Разрешението за самостоятелно обучение ще се дава от експертна комисия към регионалното управление на образованието (сегашните регионални инспекторати), която всеки учебен срок ще контролира как е организирано обучението. В комисията ще има и представител на Агенцията за социално подпомагане. В закона обаче не е записано по какви критерии ще се одобряват домашните ученици. Вероятно това ще се разпише в съответните стандарти, пише Вестник СЕГА.

Според приетите разпоредби ако ученик, обучаващ се у дома по желание на родителите си, не постигне необходимите компетентности за съответния клас, той ще продължава обучението си в друга форма на обучение, препоръчана му от екипа за подкрепа на личностното развитие в съответното училище. Не е ясно дали това на практика означава, че и при двойка по някой предмет ученикът ще продължава в следващ клас. Не бе изяснено и каква част от парите, които се отпускат от държавата за всеки ученик, в случая ще отидат у училището, което провежда изпитите. 

От БСП сравниха промяната с връщане към образованието от XIX век, когато заможните родители са наемали учители за децата си. "От възможността ще могат да се възползват и родителите, които предпочитат децата им да работят, или по религиозни причини", коментира Мариана Бояджиева от БСП. Според колегата й Стоян Мирчев така само ще се прикрият отпадащите от клас.

Шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ коментира, че и сега имаме 500 деца, които се обучават у дома, но никой не ги отчита. "Как държавата контролира тези деца, по-добре ли е да се правим, че не ги забелязваме?", попита тя. По думите й самостоятелната форма се разширява, но за сметка на това е предвиден строг контрол. Според нея няма опасност деца от маргиналните групи да се учат у дома, защото те няма да могат да отговорят на изискванията за образование на родителите, за домашната среда, материалната база и т.н.

ПО-ЛЕСНО

Съдържанието, върху което зрелостниците ще се готвят за матури, се намалява наполовина, решиха още депутатите. Зрелостните изпити вече ще се полагат само върху съдържанието, изучавано в часовете във втория гимназиален етап на средното образование. т.е. от 11-и до 12-и клас. Досега матурата тестваше знанията, получени в задължителните часове от целия гимназиален етап - от 9-и до 12-и клас. Младежите ще могат да избират не между 8 предмета, а между 13 - сред новите предмети за втора матура са информатика, информационни технологии, музика, изобразително изкуство и предприемачество.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари