Депутатите премахнаха пречките пред евентуалните служебни премиери

0
Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет
Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет Видео: БНР

Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет

Депутатите направиха ревизия на второ четене в закона за БНБ, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, с които в преходните и заключителни разпоредби се правят изменения и в законите за Сметната палата и за омбудсмана, и със 144 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС записаха окончателно, че ръководителите на Българската народна банка, омбудсманът и заместникът му, председателят на Сметната палата и неговите заместници да не излизат в неплатен отпуск, за да поемат поста "служебен премиер", а да прекъсват временно правомощията си.

С приетите на второ четене промени депутатите преодоляха законодателните пречки пред посочените в конституционни промени длъжностни лица, които могат да бъдат назначавани за служебен премиер. Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет. В приетите поправки изрично се посочва, че след освобождаването им те ще продължат мандата, за който са избрани, информира БНР.

Представители на опозицията обаче оспориха предложените изменения. Според депутата от "Възраждане" Петър Петров новите поправки създават противоречия, тъй като, по думите му, не може да се прекъсват временно пълномощия на изборни длъжности. Той видя и противоречие с назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер:

"Той ще стане служебен министър-председател, ще организира изборите, и след това, когато се върне отново обратно, трябва да одитира тези избори, тоест, той ще прави одит сам на себе си".

От "Има такъв народ" направиха свои предложения в зала: поемането на новия пост в изпълнителната власт да не удължава прекъснатия мандат и избраният за служебен премиер да може да се върне на длъжността си, ако мандатът му все още не е изтекъл. В случай, че управителят на БНБ или председателят на Сметната палата поемат поста "служебен премиер", те да не могат да посочват свой временен заместник, а това да става с решение на Народното събрание. Тези предложения не получиха подкрепа. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов отново критикува Христо Иванов от ПП-ДБ: "Бащата на Конституцията на първия ред, който има амнезия, и не помни, че той е предложил тъпотиите, които в момента оправяме".

"Възраждане" и БСП предварително заявиха, че няма да подкрепят нито едно предложение нито на вносителите, нито на "Има такъв народ".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предстоящото назначаване на председателя на Сметната палата като ярък конфликт на интереси:

"Разбирам атаките към Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Добре, само, че кой натисна зелените копчета? И нека ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да си понесат отговорността за това. Това мнозинство съсипа държавата".

В дебатите не участваха представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари