Депутатите премахнаха изборен район "Чужбина"

0
Десислава Атанасова заяви, че именно "Продължаваме промяната" ограничават права
Десислава Атанасова заяви, че именно "Продължаваме промяната" ограничават права Снимка: БГНЕС

Според Мирослав Иванов от ПП това е начин за ограничаване на права на български граждани

По предложение на ГЕРБ, макар и само теоретично, заложеният изборен район "Чужбина" бе премахнат, съобщи OFFNews. Борбата за такъв започна миналата година в 45-ото Народно събрание. Тогава бе създаден район "Чужбина", като целта бе след преброяването да се определят мандати и така от гласовете на българите в чужбина да зависят няколко депутатски места.

Днес с наглед невинната редакция на Десислава Атанасова, гласяща, че "територията на страната се разделя на избирателни райони", район "Чужбина" бе премахнат. Впрочем, това предложение е извън обхвата на текстовете, които трябваше да са само за връщането на хартиената бюлетина. В началото на заседанието обаче по предложение на председателя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ, всички предложения влязоха за разглеждане, макар и да бъдат недопустими.

От ГЕРБ предложиха още необходимият брой декларации за разкриване на секция извън България да бъде увеличен от 40 на 100. Мирослав Иванов от ПП възрази на тази идея и определи това предложение като "грозно" и като начин за ограничаване на права на българските граждани. Той прогнозира, че така ще спадне избирателната активност. Според Иванов така ГЕРБ искат да ограничат правото на глас, в които партията на Бойко Борисов губи, а ПП печели. На последните избори резултатите извън страната отредиха първото място на ДПС - 31,80%, а второто на ПП - 22,28%. ГЕРБ-СДС се нареди чак на пето място с едва 9,86%.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. ПП, "Български възход" и "Демократична България" бяха "против", а депутатите от "Възраждане" се въздържаха. Това гласуване е изненадващо, особено с оглед високия резултат на партията на Костадинов извън страната. Партията се нареди на трето място с 14,47% или 24 814 гласа.

Да, ама не: Избирателните списъци няма да се пипат

Асен Василев и група народни представители от "Продължаваме промяната" поискаха от избирателните списъци да бъдат вадени лицата, които не са пребивавали на територията на страната през последните шест месеца преди провеждането на съответните избори. На това предложение веднага възрази Десислава Атанасова от ГЕРБ, която заяви, че именно ПП ограничават права. От партията на Кирил Петков и Асен Василев ѝ отговориха, че права не се ограничават и се позоваха на второто предложение на ПП, според което тези лица могат да се допишат към списъците, ако на датата на изборите са в страната. В крайна сметка предложенията бяха отхвърлени.

Подвижна избирателна секция - да, но декларацията да се пише пред членовете на СИК

От "Продължаваме промяната" направиха опит да ограничат манипулациите при гласуване с подвижна избирателна секция. По този начин могат да гласуват хората в болница, под карантина, с ТЕЛК или настанени в друга специализирана институция. След изборите миналата есен Бойко Рашков, който от служебен стана редовен министър на вътрешните работи, обяви, че в Кърджали са открити повече подвижни секции, отколкото в София, както и че има случаи, които не знаели, че са подали декларация за гласуване. Спорът между Рашков и ДПС продължи и в 48-ото НС.

Очаквано срещу това предложение възрази Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че ако се приеме това предложение, то пред времето за гласуване ще се удължи твърде дълго, а това може да доведе и до удължаване на изборния ден, не с час, а с повече. Изненадващо обаче предложението мина.

Промени в ЦИК

Бе прието предложението на "Възраждане", според което членовете на ЦИК се увеличават от 15 на 25. Освен това в състава на Комисията ще влизат представители на всички парламентарно представени партии, които следва да бъдат отразени на пропорционален принцип. Съставът на ЦИК следва да се променя след провеждането на парламентарни избори.

От БСП подкрепиха предложението за увеличаване на състава на ЦИК, а от ДБ се обявиха срещу идеята за смяна на състава на ЦИК след всички избори. Според Надежда Йорданова това би означавало ЦИК да се политизира, а съставът ѝ да се сменя на всеки 4, 5 или 7 месеца.

И двете предложения бяха приети. Бе подкрепено и предложението на ГЕРБ-СДС, с което бе закрит и Общественият съвет към ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари