ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на Румен Радев

0
Така се дублират функциите на Националната служба за охрана (НСО), подчинена на държавния глава
Така се дублират функциите на Националната служба за охрана (НСО), подчинена на държавния глава

За по-малко от 45 минути ресорната комисия в парламента отхвърли днес ветото на президента Румен Радев върху паралелната служба за охрана, която ще да бъде създадена в Министерството на вътрешните работи (МВР)

Депутатите от ГЕРБ и ДПС приеха повторно промени в закона за министерството, с които ще се създаде нова главна дирекция към ведомството "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която да може да охранява както политици, така и служители в администрацията на органите на държавната власт. БСП, която бе представлявана само от един депутат, гласува против.

С промените се обединяват жандармерията и антитерористичния отряд в нова структура, за която се предвижда да охранява и висши длъжностни лица. Така се дублират функциите на Националната служба за охрана (НСО), подчинена на държавния глава. Това беше и основната причина, поради която той върна поправките за повторно разглеждане в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ в комисията отхвърлиха мотивите на президента с аргумента, че вътрешното министерство и сега охранявало мероприятия, на които присъстват важни фигури от страната и чужбина.

„Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външните? МВР”, изтъкна депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев. А представителите на МВР уточниха, че „охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари