Депутатите обсъждат дали да купим още осем самолета F-16

0
От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност
От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност Снимка: Локхийд Мартин / lockheedmartin.com

От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност

В момента парламентът обсъжда да закупи ли България още 8 изтребители F-16, предава БНР

Проектът е на стойност 1,296 милиарда долара и България има срок до 15 декември да отговори на САЩ

Офертата е приблизително същата като цената, на която бяха купени и първите осем машини, но сега пакетът е много по-голям. 

Освен това за разлика от първата сделка, тази ще се изплаща разсрочено, защото България вече има изискваната от САЩ кредитна история. 

"ДПС ще гласува с "Да", каза Джейхан Ибрямов от ДПС за гласуването на доставка на F-16. "Този договор с изпълнява по реда и правилата, заложени през 2019 година. Надявам се скоро да се запознаем със съответните параметри на новата доставка", заключи Ибрямов. 

Николай Дренчев от ПГ на "Възраждане" заяви: "Нямаме нужда от самолети F-16, искат да подпишем празен чек"

От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност.

Депутатът от БСП Румен Гечев подчерта, че нито един самолет от първите осем, все още не е доставен от американската страна и коментира: "Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" подчерта, че военните самолети са необходими са функционирането на Военновъздушните ни сили и посочи:

"Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, но всъщност F-16 Block 70 е с възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в българската армия да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили“

Проектът на решение за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет - втори етап, е внесен от Министерски съвет. Ако бъде подкрепен, ще се изпълни целта за окомплектоване на едва авиационна ескадрила многоцелеви изтребители F-16.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Гошо куче лошо
    80 ни трябват. Всичките да ги дадем на Украиниците да им видат сметката за 2 месеца и после 60 години да ги изплащаме.
  • 2
    1
    :)))
    Много модерен тоз Ф16, модел 1974г.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари