Депутатите натовариха стаите за е-туристи с данък до 250 лева

0
Апартаментите които се отдават на туристи ще бъдат облагани като хотели
Апартаментите които се отдават на туристи ще бъдат облагани като хотели Снимка: БГНЕС / Архив

Общините трябва да наложат данъка от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia

Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лв, пише вестник СЕГА.

Новият данък трябва да влезе в сила от 2020 г., реши вчера бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за местните данъци и такси, бе направена по обичайния порочен начин - в заключителните разпоредби на съвсем друг закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), между първото и второто му четене.

Само преди седмица парламентът гласува поправка в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване под наем през интернет се приравни с традиционното настаняване в хотели и в къщи за гости. Авторите на поправката - депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първоначалното си намерение да наложат категоризация за тези обекти и солени глоби за липсата на "звезди". Допълнителното регулиране, както и опитът да се ограничи станалото популярно в цял свят ползване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна силно недоволство от голяма част от туристическия бранш. Двамата депутати обявиха, че се поправят и ще има само регистрация. За целта Министерството на туризма щяло да изработи специална наредба.

Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на апартаменти за гости, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че имотите, които се отдават чрез електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. "Наредбата трябва да е публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички апартаменти и къщи за гости трябва да минат през регистрация”, обясни вчера шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Полученият регистрационен номер на всеки апартамент трябва да бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

При това положение обаче общините ще могат да започнат да събират патентен данък за този тип места за настаняване най-рано през есента на 2020 г. Първата вноска за патента е 31 януари, а следващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари