Депозираха проекта за изграждане на парк в квартал "Здравец"

4
Tеренът в момента e покрит със строителни материали и отпадъци
Tеренът в момента e покрит със строителни материали и отпадъци Снимка: Dunavmost

Анкета показа, че близо 2600 русенци подкрепят идеята

Община Русе кандидатства за финансиране съвместно с Община Гюргево по Програмата трансгранично сътрудничество “Interreg VI-A Румъния — България 2021-2027 г. За Русе проектът „ReNature, Зелено моделиране на градски зони, създаване на нови системи за отдих и забавления на открито“ предвижда изграждането на парк в кв. Здравец върху общински имот на бул. „Липник“ №121.

В края на юни Община Русе проведе запитване сред русенци, в което се включиха 2575 души. Над 98% от тях приветстваха идеята за обособяването на паркова зона в посочения имот. Кметът Пенчо Милков също посочи, че въпреки че кварталът е добре озеленен, живущите там не разполага с парк в близост до домовете си и такова пространство би било от полза за местното население.

Община Русе

При одобрение и изпълнение на проекта теренът, в момента покрит със строителни материали и отпадъци, ще бъде обновен и ще подобри качеството на живот в района.

Проектното предложение включва паркът да бъде изграден с естествени и екологосъобразни материали, вместо с т.нар. „сива инфраструктура“. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението със соларно захранване. Планира се подходяща паркова мебел и чешма за питейна вода. Растителността ще бъде от местни растителни видове, характерни за Дунавската равнина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси- сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.

Отредена е зона за поставяне на преместваеми тоалетни, предвиждат се система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и кът „Биоразнообразие”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща насекоми и птици, градина с подправки, градско земеделие и др.

В румънската си част проектът предвижда озеленяване на зона за отдих в Община Гюргево. Там се планира и облагородяване на пространството, засаждане на дървесни и растителни видове, които са неинвазивни за региона, доставка на паркова мебел, подобряване на парковите алеи и подобрения на основните елементи на парковата зона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Ддр
    Парк добре ... А а мястото : първи как ще стига е дотам, покрай тировете .... И второ, май много бързо ще се изпочупи всичко и ще се превърне в място за наркомани, клошари и м@нг@ли
  • 2
    4
    русенец
    Цяла нощ имаше гонки по Липник. Крайно време е някой да опъне тел над булеварда.
  • 2
    3
    Ентусиаст
    А там трябваше да има басейн.
  • 4
    2
    Русе
    Идеята за парк върху пустеещия парцел до мола е чудесна. Русе е достатъчно зелен град , особено Здравец , но всеки допълнителен парк не е излишен. Разбира се, опазването му във добър вид зависи от възпитанието и съзнанието на гражданите на Русе.
  • 9
    1
    Милковски
    Абе бастун какво значи добре озеленен ти в други градове ходил ли си в страната да видиш какви страхотни красиви неща и чудеса имат. Русе бяха нищо, пълен отврат и защо досега там е било с отпадъци и строителни материали?! Къде е общината къде са хрантутниците, дето цял ден лафосват ?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари