Денят идва. Играта свърши

0
Европа да се готви за извънредна ситуация
Европа да се готви за извънредна ситуация Снимка: БГНЕС

Провалът в преговорите между Гърция и ЕС е факт. Вчера премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще чака търпеливо кредиторите да се вразумят. Времето на Атина изтича на 1 юли - тогава парите ще свършат и страната ще фалира.

Моментът е критичен, а еврокомисар дори предупреди, че е време Европа да се готви за извънредна ситуация. „Няма повече място за хазарт. Денят идва. Играта свърши”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Посланието към Атина е напълно ясно – време е за решения, а не за пазарлъци. Натискът върху премиера Алексис Ципрас расте – както от Брюксел, така и в Атина. Радикалната левица триумфално дойде на власт през януари с обещанието да сложи край на унизителните, според тях, съкращения. И сега гърците са в трепетно очакване отново да заживеят безгрижно без да плащат данъци на високите си заплати и пенсии. 

Безспорно е, че Атина ще трябва да пожертва доста, за да бъде спасена. А кредиторите настояват първата жертва да е пенсионната система, която всеки месец гълта 1 млрд. евро от държавния бюджет, или 12 млрд. евро годишно. 

Според институциите това е една от най-скъпите пенсионни системи в Европа и затова реформата й е едно от задължителните им изисквания. 

При положение, че стюардесите във фалиралата национална авиокомпания се пенсионират след 15 г. трудов стаж, а жените с непълнолетно дете – на 51 г., 27-те млрд. евро годишно за пенсии няма как да бъдат събрани. 

В Атина си мислят: „Кредиторите само искат да ни уплашат. Докато правителството не се плаши, ще бъдем добре, но ако се стреснат като предишните правителства, ще загубим играта.“ 

Но Гърция губи играта. С държавна администрация от почти 700 хил. души на 10 милионното си население, предложение за връщане на 13-ата пенсия и колективните трудови договори, идеята на социалистическото правителство за увеличаване на данъците само на богатите нито ще запълни дупките в хазната, нито ще върне огромните дългове на кредиторите. 

Кредиторите не желаят да си признаят грешките в политиката си за бюджетни съкращения. Те искат да ни покорят, да смачкат всяка съпротива от лявото правителство, което се противопоставя на безкрайната им политика на икономии в Европа, продължават разсъжденията си гърците.

Кредиторите всъщност поискаха Атина да спре изплащането на 13-та и 14-та заплата за Коледа и за Великден, да увеличи ДДС-то и акцизите, както и да повиши пенсионната възраст от 53 на 67 г. И болната тема – от няколко години Европа настоява пенсиите над 1400 евро да бъдат облагани с данък. 

В края на краищата вариантите пред страната не са много. Гърция може да излезе сама от Еврозоната, да обяви фалит или да се съгласи с условията на кредиторите. Но последният вариант ще означава провал на премиера Алексис Ципрас и край на ерата на лявата „Сириза”. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари