Денков: Рано е да се говори за удължаване на учебната година

0
Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който е предложен за същия пост и в редовното правителство
Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който е предложен за същия пост и в редовното правителство Снимка: МОН

Рано е да се говори за удължаване на учебната година, защото това е доста тежък процес, свързан с изпитите

Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който е предложен за същия пост и в редовното правителство, което трябва да бъде гласувано в понеделник. Той говори пред журналисти след края на първото неформално заседание на министрите от бъдещия кабинет, което се състоя в сградата на Народното събрание след представянето им пред медиите, предаде 24 ЧАСА

Нека да видим как ще се развие вълната в началото на следващата година. Медицинските предвиждания казват, че ще има вълна, как ще се справим с нея зависи от организацията, която ще създадем, каза още Денков. Той разговарял с бъдещия здравен министър Асена Сербезова и уточнили, че първата им задача да седнат с медицинските специалисти и да обсъдят какъв ще бъде подходът - последователен, да се направи план и той да се спазва, всички да знаят какво ще се случва.

Досега по никакъв повод не съм казвал, че трябва да се отменят външното оценяване или държавните зрелостни изпити, каза още министърът в отговор на въпрос дали това ще се случи. Това би било изключително тежък проблем за цялата образователна система, защото това задава определена мотивация за децата и родителите, а на нас ни дава възможност да видим къде се намира образователната система, включително и дефицитите, които са се натрупали междувременно. Така че ние имаме нужда от тях, обясни акад. Денков.

Друг въпрос е може ли да се подобри формата на тези изпити - това е въпрос, който е залегнал в коалиционното споразумение, каза той. Не е въпрос на нова формула, а дали можем да повишим проверките, които са свързани не просто с назубряне на знания, а разбиране и компетенция. Това са дефицити, които не само заради ковид, но се задълбочиха, допълни министърът.

Образованието трябва да го насочим повече към изграждане на умения, а не възпроизвеждане на знания, обясни той. Така че изпитите са само важен елемент в тази задача. В коалиционното споразумение е заложен преглед на учебниците, и това ще отнеме време, допълни Денков.

Денков разказа, че не му е било трудно да се съгласи да е отново на поста, тъй като с Кирил Петков и Асен Василев имат общи идеи за развитие на България.

Сред приоритетите си изброи качество на образованието и на научните изследвания, професионално образование, защото трябва кадри на икономиката, но и има деца, нямат афинитет към по-нататъшно образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари