Деница Сачева: Мярката “60/40” няма да остане в този вид след 30 юни

0
Пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли въпреки трудностите, увери социалният министър
Пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли въпреки трудностите, увери социалният министър Снимка: БГНЕС

Започнахме масово тестване на всички домове за стари хора в страната, в момента на първа линия се тества персоналът в тези заведения – почти 2500 души.

Това заяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева, след като стана ясно, че в дома за възрастни във видинското село Кула само от днес има още 15 новозаразени. Така с 92-годишната жена и двете болни санитарки общият брой на заразените там става 18.

Министър Сачева огласи и информация от последните минути – четири души, които обслужват социалните услуги в Радомир са положителни на коронавирус.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че от началото на ковид-кризата около 92 хиляди са тези, които са загубили работата си, но само през този месец и половина почти 21 хиляди са намерили работа.

Сферите, които наемат работници и служители са социални услуги, общински служби, немедицински персонал, производството на храни и напитки, рециклиране, в транспорта също се търсят хора, изброи Сачева.

Тя съобщи, че 132 хиляди българи ще запазят работата си следствие на мярката „60/40“. По нея към момента има над 9 хиляди заявления от различни фирми.

Етъра в Габрово е един от обектите, които ще получат подкрепа, съобщи министърът на труда и добави: Ще запазим Етъра благодарение на тази мярка. Тя посочи, че кандидатстващи по нея са мебелни фирми, автомобилни къщи, като пример добави и Музея на илюзиите.

Хубавото на тази мярка освен всичко останало е, че е напълно прозрачна. Основно малък и среден бизнес кандидатства по нея, посочи Сачева и отбеляза, че е манипулативно да се говори, че тази мярка се ползва от големи фирми.

По повод предложението от „60/40мярката да се трансформира в „80/20“, Деница Сачева заяви, че е възможно да се мисли за промяна на съотношението, но само за определени бизнеси.

Със сигурност тази мярка ще бъде динамична, тя няма да остане в този вид след 30 юни. Ако има промени, те ще са обявени във втората половина на месец май, каза още Деница Сачева.

По повод детските градини социалният министър коментира, че в повечето европейски държави след 1 юни се предвижда по-либерален подход относно тяхната работа. Ако при нас се вземе решение за по-рестриктивни мерки, със сигурност родителите трябва да бъдат подпомогнати, каза министърът. Във втората половина на май ще има яснота. Опитваме се да намерим хибриден вариант – да направим така, че този, който няма друга възможност, да остави детето си в детска градина.

Социалният министър съобщи още, че въпреки трудностите от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 6,7%, така 250 лева става минималната пенсия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари