Раздадени са едва 53 милиона лева от милиарда за схемата 60/40

0
Подкрепените работни места обаче наближават четвърт милион
Подкрепените работни места обаче наближават четвърт милион Снимка: БГНЕС

Два месеца и половина след началото на кризата до закъсалите работодатели са достигнали само 53 млн. лв. от заделения 1 млрд. лв. за изплащане на компенсации по схемата 60/40.

Броят на подкрепените работни места обаче надхвърля прогнозираното от кабинета - те вече са почти 240 000.

До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители, съобщи социалното министерство. НОИ е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8516 компании. Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия, изтъкват от социалното министерство, пише в.Сега.

Въпреки сравнително малката разпределена сума на фона на разчетите, броят на подкрепените работни места вече надхвърля прогнозите на социалното министерство. Само преди две седмици социалният министър Деница Сачева направи друга прогноза за обхвата на мярката в отговор на парламентарен въпрос от депутата Георги Гьоков. Ако се запази темпът на подаване на заявления, то може много условно да се прогнозира, че ще бъдат обхванати 160-170 хил. работници, за които при двумесечен период на изплащане ще са необходими около 173-184 млн. лв. и максимум 274 млн. лв. за тримесечен период, посочва Сачева в отговора си.

Вчера Министерският съвет реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията - до края на юли. Въпреки удължения срок обаче предприятията могат да получат средства за максимум три месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук