136 милиона лева са предвидени за подкрепа на дребния бизнес

0
За 24 часа са изпратени по електронен път над 16 500 заявления, заяви Томислав Дончев
За 24 часа са изпратени по електронен път над 16 500 заявления, заяви Томислав Дончев Видео: NOVA

По схемата за подпомагането на дребния бизнес до момента са кандидатствали 16 500 малки фирми, а проектите са на стойност 136 милиона лева, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Не се предвижда схемата да бъде затваряна по-рано от началото на другата седмица. Това ще се случи, когато заявеният бюджет надхвърли този, с който разполагаме. Дори ще си позволим известен процент, примерно 5 или 10 процента наддоговаряне, защото няма сигурност, че всички заявления отговарят на изискванията. Те ще бъдат обект на проверка", каза вицепремиерът.

Регистрираните безработни са се увеличили с близо 100 хиляди от 13-и март, която беше обявено извънредно положение. Повече от 12 хиляди са заявките по мярката 60 на 40, като кандидатстването по нея в сегашния й вид ще продължи до края на юни. След това мярката ще продължи да действа, но ще бъде преформатирана, каза социалният министър Деница Сачева.

По думите й от първи юли ще бъде осигурена подкрепа за транспортния сектор: "Пътнически, градски и крайградски транспорти, съответно друг пътнически сухопътен транспорт, да могат да кандидатстват за получаване на подкрепа от държавата в размер на 290 лева за заето лице за период от шест месеца, като това са около 29 000 лица общо, които са заети в този сектор. За тази мярка са отделени 40 милиона лева, но общият размер на мярката, с която ще бъдат подкрепяни допълнително работодателите, е 85 милиона" - каза министър Деница Сачева.

И още: Увеличението на пенсиите от първи юли със 6.7 процента е гарантирано, минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 250 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари