Денислав Янев спечели конкурса за млади режисьори "Слави Шкаров" в Русе

1
Янев спечели надпреварата с постановката "Една крачка до предела"
Янев спечели надпреварата с постановката "Една крачка до предела"

Денислав Янев е победител в третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров", който се състоя в Русе.

Това съобщиха от Русенския театър.

Янев спечели надпреварата с постановката на Държавния драматичен театър-Търговище, "Една крачка до предела". Той получи бронзов плакет с лика на Слави Шкаров и договор с Русенския театър за постановка по избор през идния театрален сезон, която ще влезе в репертоара на културния институт.

За конкурса бяха избрани три спектакъла, оценявани от комисия с председател театралния критик Никола Вандов и членове - театроведът Ина Шкарова - дъщеря на Слави Шкаров, актьорът Косьо Станев и режисьорът Ивайло Ненов, който бе сред победителите миналата година.

Представени бяха още постановката "Януари" - на режисьора Дамян Тенев в ДКТ "Иван Димов"-Хасково, и авторският моноспектакъл "Game Over" - на Ованес Торосян. Селекцията беше поверена на драматурга на сатиричния театър "Алеко Константинов" в София Богдана Костуркова.

Връчването на отличието на Янев е предшествано от предпремиерата на спектакъла "Рожден ден" от Харолд Пинтър - дело на миналогодишния носител на наградата Веселин Петров. Тя ще бъде показана официално пред публика на 12 ноември тази година в камерна зала "Слави Шкаров" в Русе.

Националният конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" се организира от драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе, като се финансовата от общината. Целта на надпреварата е да стимулира и поощри работата на младите творци в сферата на театралното изкуство, както и да съхрани паметта за знакови личности от историята на крайдунавския град и на театъра - като режисьора Слави Шкаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари