Близо десет милиона гърци ще застанат пред урните днес

0
В изборите ще участват 14 политически партии и пет коалиции
В изборите ще участват 14 политически партии и пет коалиции

Близо десет милиона гърци ще застанат пред урните днес, за да дадат своя глас на третите за по-малко от година национални избори.

Първият предсрочен вот бе през януари, последва референдум през юни, на който гърците казаха "не" на мерките за икономии, а днес те отново са призовани да избират депутати.

До новите избори в Гърция, която от 2009 г. четири пъти произведе парламентарни избори и смени шест правителства, се стигна, след като бившият премиер Алексис Ципрас загуби парламентарното си мнозинство заради разцепление в собствената му управляваща партия СИРИЗА.

Сега за първи път от 60 години се очертават шансове цели девет партии да влязат в новия парламент. Предварителните прогнози обаче сочат, че никоя от тях няма да може да получи необходимия брой гласове, за да управлява самостоятелно.

В изборите ще участват 14 политически партии и пет коалиции, в това число и партията на гръцките пирати, които ще се състезават за 300 депутатски места. Предварителните сондажи не извеждат ясен фаворит на тези избори.

С почти изравнени шансове за победа са двете основни претендентки за властта - радикалната левица СИРИЗА и консервативната Нова демокрация. Гласуването в Гърция е задължително.

Изборните секции отвориха врати в 7 ч. сутринта и ще затворят в 19 ч., като първите резултати от вота се очаква да станат ясни в 21 ч.

Според анализаторите с най-голям шанс за съставяне на кабинет е СИРИЗА, ако бъде подкрепена от центристката партия Потами (Реката) и социалистическата ПАСОК.

Гръцката избирателна система дава бонус от 50 депутатски места на партията победител.

Презумпцията за това е да бъде съставено стабилно правителство и да бъдат избегнати дълги пазарлъци за министерските постове, пише БТА.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари