Ден 100: Който го е страх от прасета, не ходи по жълтите павета!

0
Протестът продължава почти два часа въпреки проливния дъжд
Протестът продължава почти два часа въпреки проливния дъжд

Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите, които наричат себе си "Отровното трио", като пето Велико народно въстание.

"Дневник" предава на живо хода му.

20:15

Протестът продължава почти два часа въпреки проливния дъжд.

Г-н Борисов стои на сухо, а да се надяваме скоро - и на топло, иронизира пиар експертът Арман Бабикян в словото си.

"Има едно лице - Бойко Методиев Борисов, който вместо репутацията на България избра себе си, вместо икономиката и еврофондовете избра себе си, вместо богатството и знанието избра себе си, вместо рухването на собствената си партия избра себе си", продължи той.

20:05

"Когато между данъците и държавата застават паразити, държавата започва да линее, организмът може да загине" - с тази метафора си послужи музикантът Васил Гюров.

"Присъствието на този площад работи за друг данък - данък обществено развитие, той е най-важният и може да накара България да се изправи. От него най-много ги е страх, защото натрупването му ще ги събори, от него те не могат да крадат." подчерта Гюров.

И той засегна темата за несвободните медии, които очернят всеки, опитал да застане на пътя на корумпираните. Гюров цитира Бърнард Шоу, според когото "човек не бива да се бори с прасе, защото ще се изцапа и защото на прасето му харесва, и продължи: "Но когато всичко около нас е превърнато в кочина, нещата са други. Ще трябва да се изцапаме. Който го е страх от прасета, не ходи на жълтите павета"..

19:56

Ден 100: "Който го е <strong class='keys'>страх</strong> от <strong class='keys'>прасета</strong>, не ходи по жълтите <strong class='keys'>павета</strong>"

© Георги Кожухаров

"Знаехме, че ще ни е трудно, но решихме да не ходим немили- недраги в чужбина, а да останем тук и да преборим статуквото", каза в речта си един от студентите - юристи, спрени преди това от полицията да се присъединят към множеството.

Друг подчерта, че връстниците му искат да участват в обществения дебат за качеството на управлението и за това дали главният прокурор изпълнява функциите си "както трябва или както му нареждат". "Надяваме се студентите да си върнат ролята на коректив и пътеводител на обществото. Искаме конкурентна среда, в която хората да изпъкват чрез личните си качества, а не с познанствата си", каза трети оратор.

19:42

Гласувайте и пазете медиите си, призова румънски евродепутат

Чрез видеовръзка взе думата румънският евродепутат Рамона Стругариу (групата "Обнови Европа" в ЕП), която се присъедини към настояванията на хората "политиците да се грижат за хората , а не за собствените си джобове". "Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще", каза тя. На Румъния и трябваха поне 2 г., за да променим нещо, и въпреки това успяхме, каза Стругариу, а думите й бяха посрещнати с бурни възгласи одобрение.

Тя призова българските граждани да гласуват непременно и да защитават свободните си медии, защото само така могат да имат истински демократична държава.

"Ако няма подходящи политически партии - създайте ги, ако няма лидери - изберете от хората на площада", каза Стругариу и подчерта, че вярва в силата и честността на протестиращите.

19:24

Ден 100: "Който го е <strong class='keys'>страх</strong> от <strong class='keys'>прасета</strong>, не ходи по жълтите <strong class='keys'>павета</strong>"

© Георги Кожухаров

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. Ако ни пречат - да се махат, призова той.

Танг, който е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, напомни, че преди дни Европейският парламент подкрепи правото на българския народ да протестира в защита на законността и правовата държава и добави, че евродепутатите на свой ред помагат за това еврофондовете да не отиват в джобовете на корумпираните политици и олигарсите.

Той отбеляза и ролята на някои медии, които "вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните .

19:12

Протестът накара МВР да пропусне студентите

Ден 100: "Който го е <strong class='keys'>страх</strong> от <strong class='keys'>прасета</strong>, не ходи по жълтите <strong class='keys'>павета</strong>"

© Георги Кожухаров

Протестиращите успяха да накарат МВР да пропусне група протестиращи студенти, които преди това охраняващите полицаи опитаха да спрат от участие в митинга на пл. "Независимост". Студентите - повечето юристи, които вчера протестираха и пред Ректората, днес решиха да преминат в шествие по бул. "Цар Освободител" до президенството, за да се включат в днешния митинг. Те били спрени в района на Руската църква от полицаите с обяснението, че транспарантът им е с алуминиеви тръби, дълги над допустимото. Според студентите-юристи обаче такова ограничение не съществува.

След като за казуса бе обявено от микрофона на митинга, участниците му тръгнаха към студентите, а охраняващите полицаи промениха мнението си и след консултация с ръководството, ги пропуснаха.

19:07

Според политолога Първан Симеонов ситуацията не е толкова <strong class='keys'>протест</strong>на, колкото предизборна.

© Георги Кожухаров

Според политолога Първан Симеонов ситуацията не е толкова протестна, колкото предизборна.

Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине "между яйцата". Това каза пред БНП политологът Първан Симеонов. Ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна, смята той. Симеонов отбеляза, че толкова хора, които сега се събират сега на т. нар. Велики народни въстания, "през юли се събираха всяка вечер".

"Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше "вливане" на студенти", допълни политологът. Според Първан Симеонов протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

18:45

Евродепутат от Хърватия призова гражданите на ЕС да последват българите

Ден 100: "Който го е <strong class='keys'>страх</strong> от <strong class='keys'>прасета</strong>, не ходи по жълтите <strong class='keys'>павета</strong>"

© Юлия Лазарова

Пред множеството се изказа евродепутатът от Хърватия Иван Синчич, който подчерта, че корупцията е общоевропейски проблем, с който всеки гражданин трябва да се бори в собствената си държава. Той изрази надежда хърватският народ да покаже същата сила, каквато българският, в борбата с корупцията. Вие не сте сами, Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно, заяви Синчич, който е независим депутат в Европарламента.

Той подчерта, че върховенството на закона липсва и в България, и в неговата страна и призова хората да продължат битката си срещу беззаконието, за спиране на миграцията и нормален живот.

Словото му бе посрещнато с многократни скандирания "Оставка".

Хората продължават да се събират на площад "Независимост". Сградата на Министерския съвет и на бившия партиен дом, където вече заседава Народното събрание, е под полицейски кордон.

18:04

Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите, които наричат себе си "Отровното трио", като пето Велико народно въстание.

В този час в района на президентството са се събрали около 300 души, които вече блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Очаква се сред ораторите да са четирима евродепутати Вчера от т.нар. "Отровно трио" обяви, че в проявите се очаква да се включат и четирима чуждестранни евродепутати. Очаква се това да стане около 18:30 ч.

Заради очакваното голямо присъствие на участници в <strong class='keys'>протест</strong>а, силите на реда също са многобройни.

© Юлия Лазарова

Заради очакваното голямо присъствие на участници в протеста, силите на реда също са многобройни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари