Демограф от БАН: България ще намалее до 5 милиона души към средата на века

0
Оказва се, че с най-много деца са жените с най-ниско образование
Оказва се, че с най-много деца са жените с най-ниско образование

През 2050 година една трета от българите ще са на възраст над 65 години

Населението на България се очаква да достигне 5 милиона души към средата на века, има вариант това да се случи и по-рано”. Това заяви в „Здравей, България” по NOVA демографът от БАН Борис Казаков. Той изтъкна, че няма връзка между броя на населението и качеството на живот.

„Важен е съставът на населението, който ще бъде наличен тук, най-важна е възрастовата характеристика”, каза Казаков. Той добави, че винаги най-много деца се раждат от майки с ниско образование в най-бедните страни. „Ако погледнем само в нашата страна, теоретично и на практика, така се оказва - с най-много деца са жените с най-ниско образование”, заяви Казаков.

Експертът прогнозира, че населението над 65-годишна възраст ще съставлява около 30% към средата на века и това ще постави проблеми пред икономиката като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    88
    Изненадани ли сте? Нали това е целта?!
  • -1
    1
    Дидо
    Тъпаци са тези в БАН, ще намалее, ако се взимат сегашните стойности, но никой не знае какво ще се случи в България и в света след 5 или 10 години, всеки процес си има противодействие, след спад винаги следва поддем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари