ГЕРБ и ДПС: Получават се 73 стотинки отстъпка на литър гориво, ако "Лукойл" плати данъците си

1
Ако компанията не го направи, ГЕРБ и ДПС ще предложат прекратяване на дерогацията за руския петрол
Ако компанията не го направи, ГЕРБ и ДПС ще предложат прекратяване на дерогацията за руския петрол Видео: NOVA

Ако компанията не го направи, ГЕРБ и ДПС ще предложат прекратяване на дерогацията за руския петрол

Партиите, подкрепящи правителството, дадоха срок на „Лукойл Нефтохим” да плати дължимите данъци към хазната до утре. В противен случай, те ще внесат в парламента предложение за прекратяване на дерогацията за внасяне и преработка на руски петрол. Ако рафинерията внесе парите за налозите, които дължи на държавата, това би позволило потребителите да ползват отстъпка от 73 стотинки на литър гориво.

Извънредната среща по темата в парламента завърши с ултиматум от ГЕРБ и ДПС заради дерогацията за „Лукойл”.

Лукойл”, както не искаха да плащат данъци, вчера са заявили пред шефа на кабинета, че ще платят над 500 млн. лева, които искаха да скрият от българските граждани. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта”, заяви съпредседателят на парламентарната група нат ДПС Делян Пеевски.

По сметки на мнозинството, държавата трябва да събере като свърхпечалба 1 млрд. лева за Фонда за енергийна сигурност от такси и отделно - неплатени данъци в размер на 500 млн. лева от „Лукойл”.

Направихме сметка колко не са внесли и към август - това са 622 млн. лева. Ще вземем от „Лукойл” 1 млрд. и те ще бъдат дадени на хората за компенсации - получават се по 73 стотинки на литър бензин или дизел", каза Делян Добрев, цитиран от NOVA.

В петък парламентът ще заседава извънредно заради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане възможна отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

Няма да има нотификация в закона за събиране на таксите и 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Реално, с преодоляване на ветото, ще можем да ги събираме веднага”, каза Пеевски.

Важно е, че след заплаха, „Лукойл" дават обещание да спазват закона”, обясни Делян Добрев.

ГЕРБ и ДПС са изготвили законопроект, според който базите за съхранение на „Лукойл Нефтохим” ще бъдат под управление на Агенция „Държавни резерви и военновременни запаси".

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на „Лукойл”. „Ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще искаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл”, каза Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 2
    Какво долавям, носталгия към планова икономика и държавно формирани цени, еднакви навсякъде в страната?!? Е нема баце, рипахме за демокрация и пазарна икономика, получихме ги и двете!
  • 0
    3
    малей,
    как ви зарибяват лъжците и вие вярвате ли вярвате! Нищо повече от Лукойл няма да се получи тази година, рафинерията си е платила всичко! Ще влязат едни 500 милиона, сетне един милиард и кусур от Лукойл, кога ми на к@ра нокът поникне!
  • 6
    2
    ДО ДПС,ГЕРБ,СДС,ДБ,ПП
    ОЧАКВАМ ЛУКОЙЛ ДА СИ ПЛАТИ 500 000 000 СЪС ЖЕЛАНИЕ И ДА НИ СЪОБЩИТЕ ПРЕЗ МФ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ БИЕТЕ НАДОЛУ 0.73 ст. ОТ ЦЕНАТА ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ В ПОЛЗА НА КЛИЕНТА И ПОТРЕБИТЕЛЯ НА ГОРИВА И ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ НА ЛИТЪР ИЛИ ТОН.ТАКА ДЕ,НАЛИ СА НАШИ ПАРИ НАРОДНИ? ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА БЯХА МИНИМАЛНИ,А ЦЕНИТЕ МА ДОСТАВКИ И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ МЕ ПАДАТ.КАК СТАВА ТОВА? ГОРИВАТА СА ПО ЦЕНИ НА ХАВАЙСКАТА БОРСА ,А НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ И ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА И ТРАНСПОРТА ПО ХАЙДУШКАТА БОРСА МАЙ,А? ИЛИ РАЗЛИКАТА ЩЕ Я ИЗПРАТИТЕ НА УКРАЙНА,А НА ДЕЦАТА ОТ БЪЛГАРИЯ САМО КАПАЧКИ И ЛОШО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С ФУНДАМЕНТАЛНА ОСНОВА НАРЕЧЕНА УПРАВЛЕНСКИ ЦИНИЗЪМ МА БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВА.
  • 2
    1
    Ф16
    Как АКО,те не били искали, ебем ти и държавата.Някой ден ,може би, а дано....да ти пикая на държавата и парламента и Лукойла.Гони педалите ако не са те други ще дойдат.Ебах и тая слкубачница на гражданите.Лукойл краде, ДДС,акциз,вредни, екология и то нафта 50 Ст а на колонката 3 лв...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари