Дават жп гарите на концесия

0
Николай Събев: Може по-големите гари да се дават на концесия в пакет с близките спирки
Николай Събев: Може по-големите гари да се дават на концесия в пакет с близките спирки

Николай Събев: Може по-големите гари да се дават на концесия в пакет с близките спирки

От лятото ще говорим за възможността ж.п. гарите у нас да бъдат давани на концесия. Концесионерите ще се грижат за реда и сигурността на пътниците, за поддръжката на гаровите комплекси. А както е сега с автобусите на автогарите, ще могат и да събират такси за обслужване от спиращите влакове. Можело по-големите гари да се дават на концесия в пакет с близките спирки. Това съобщи днес в Стара Загора министърът на транспорта Николай Събев, цитиран от 24 ЧАСА.

Целта е да се осигури по-добро обслужване на пътниците, които занапред ще имат възможност да купуват комбинирани билети за влак и автобус, за да не губят време по време на пътуването си.

Министър Събев инспектира рехабилитацията на гаровия комплекс в Стара Загора, която трябваше да завърши още през октомври м.г. Сега срокът е променен до 5 август, очакванията са гарата да приема пътници от 30 август. Заради инфлацията и конюнктурата в строителството обектът е оскъпен с 30-35 процента от първоначалната му стойност, която е малко над 19,5 милиона лева.

Първаначално гарата трябваше да бъде боядисана в жълто, но по настояване на обществеността на Стара Загора тя ще бъде зелена, каквито си цветовете и на местния футболен отбор "Берое", стана ясно от днешния разговор на министър Събев със старозагорци. В нея е предвидено е място за музеен кът.

Преди да пристигне в Стара Загора, министърът на транспорта обсъди с новозагорци съдбата на досегашната гара в Нова Загора. Местната власт иска да я събори и на нейно място с европейски пари да изгради нова гара, но местни настояват тя да бъде запазена като бъде обявена за паметник на културата. Гарата, която е почти на 100 години, може да бъде обновена и пак да приема пътници, смятат те. Министър Събев каза, че лично приема идеята гарата да остане, защото всеки народ трябва да знае историята си. Но все пак ще бъдат проверени възможностите за това, окончателно решение се чака през април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ...
    Защо някой друг да се грижи за реда и сигурноста на пътниците ? Държавата не може ли? Толкова ли е слаба ? Този будистки сектант ще ни накара да берем срам , че сме от Русе.
  • 7
    2
    oooh
    Почна се с концесиите, рушвета тръгна. Съби ги разбира тези неща, но от другата страна на барикадата.
  • 11
    1
    русенец
    Градски, ако може да взема на концесия релсите. Който си прати за да му стъпи влака на дясната релса, стъпването на лявата ще му е напълно безплатно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари