Дават по 930 лева на деца с ТЕЛК

1
От 1 януари 2017 г. държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ
От 1 януари 2017 г. държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ

От 1 януари 2017 г. държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ в размер от 350 до 930 лева, в зависимост от вида и степента на увреждане на детето.

Тези промени в Закона за семейните помощи и в Закона за интеграция на хората с увреждания са заложени в проекта на закона за държавния бюджет за догодина, публикуван от Министерството на финансите.  

Така семейството на дете със степен на увреждане 90 и повече процента ще има право на 930 лева месечно. Ако степента е между 70 и 90 процента, размерът на подпомагането ще бъде 450 лева, а между 50 и 70 процента - родителите ще получават по 350 лева.

Това диференциране беше предложено през септември от социалния министър Зорница Русинова и отхвърлено от протестиращи родители на деца с увреждания.

Без промяна остават всички останали видове семейни помощи - детските добавки, които започват от 37 лева за едно дете, еднократните помощи при раждане, помощите за близнаци в размер на 1200 лева за всяко от децата, помощта за майките - студентки в редовна форма на обучение, която отново ще бъде 2880 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари