Спират инвалидните добавки на 350 хиляди пенсионери

0
Те ще бъдат заменени със социални помощи в размер на около 38 лева
Те ще бъдат заменени със социални помощи в размер на около 38 лева

Над 350 000 добавки към пенсии заради инвалидност, отпуснати по отменен през 2014 г. текст в Кодекса за социално осигуряване, ще бъдат спрени от 1 януари 2019 г.

Това е предвидено в проект на чисто нов Закон за хората с увреждания, който предлага социалният министър Бисер Петков. Проектът бе консултиран в продължение на месеци с организациите на хората с увреждания, протестиращите майки, а при изработването му активно се намеси и омбудсманът Мая Манолова.

Ако не бъдат поставени рампи на сградите, санкцията ще се плаща от строителя и инвеститора.

Националният осигурителен институт вече няма да изплаща т.нар. четвъртинки в размер на 25% от социалната пенсия, която получаваха инвалидизирали се пенсионери. През 2014 г. спря отпускането на нови “четвъртинки”, но старите бяха оставени до смъртта на хората, които ги получават. Новият закон обаче спира това плащане от НОИ.

Вместо добавка към пенсията тези 350 хил. души вече ще получават помощи от Агенцията за социално подпомагане, както и всички останали инвалиди, предвижда законопроектът на социалния министър. Според текстовете социалната помощ трябва да е в размера на отнетата добавка към пенсията. Предвидено е и отпускането, и плащането на помощта да става автоматично, като АСП ще получи данните за хората и техните сметки от НОИ.

Единственото затруднение, което може да възникне, ще е за някаква част от тези над 350 хил. души, които в момента не получават други социални помощи. Те ще трябва да отидат до агенцията и да подадат заявление за отпускането на новата помощ, и тя ще бъде дадена, обясниха експерти от социалното министерство, предава “24 часа”.

Засегнати от тази промяна са всъщност повечето инвалиди, тъй като според данни на социалното министерство инвалидите с подпомагане в страната са 450 хил. души, а общо хората с телкови решения са 739 хил. души.

350-те хиляди с отнети “четвъртинки” всъщност ще получават една от двата вида социална помощ, които предвижда новият закон. Според него всеки инвалид ще има право на твърдо месечно подпомагане и допълнителни пари, или услуги в зависимост от нуждите му.

Най-малко 38,40 лв. ще е размерът на твърдото месечно подпомагане за инвалидите от следващата година. Неговият точен размер ще се променя в зависимост от линията на бедност, която определя правителството. За 2019 г. тя ще е 348 лв.

10% от линията на бедност ще вземат хората с увреждане от 50 до 70,99%. Тези с инвалидност 70-90% ще получават 15 на сто от линията на бедност. За тежките случаи с над 90 на сто увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, а за тези с право на чужда помощ - 57 на сто. Засега обаче остава и добавката за чужда помощ, която получават пенсионерите с тежки увреждания и която се плаща от НОИ.

Допълнително ще се отпускат целеви помощи за покупка и приспособяване на автомобил, осигуряване на медицински изделия и съоръжения, наем на жилище, ремонт за приспособяване на дома и за рехабилитация и лечение. Точно каква помощ ще се дава и какъв ще е размерът ѝ, ще зависи от индивидуалната оценка на всеки инвалид.

Повечето помощи както и досега, ще се дават от Агенцията за социално подпомагане. От 2020 г. обаче отпускането на медицински и помощни изделия като протези, инвалидни колички, слухови апарати и пр. ще бъде поето от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Индивидуалните оценки на инвалидите ще се правят по специална методика. В нея голяма тежест ще има самооценка от страна на инвалида за това какви са възможностите и нуждите му. Ще се вземат предвид и медицинските документи, които доказват инвалидността, и предписанията на лекарите.

Индивидуалната оценка ще се подновява след всяко ново телково решение.

При пожизнените телкове индивидуалната оценка ще важи за 5 години.

Индивидуалните оценки ще се дават от специализиран орган към Министерския съвет, който трябва да бъде създаден от началото на 2021 г. Той ще е една от двете нови структури, които създава държавата. Нов ще е и специален съвет за инвалидите, в който свои представители ще имат омбудсманът и Комисията за защита от дискриминация.

Досегашната Агенция за хората с увреждания ще продължи да работи под шапката на социалния министър, въпреки исканията на майките на деца с увреждания тя да бъде закрита. Остава да действа и Националният съвет на хората с увреждания, в който пък влизат организациите на инвалидите, които също бяха обявени за враг от протестиращите майки.

Фирмите с над 25 работници ще имат квота за назначаване на хора с увреждания. При компаниите, които имат от 26 до 50 служители, ще трябва да бъде взет на работа поне един човек с трайни увреждания. 2-ма инвалиди ще е квотата за фирмите с 51 до 100 работници. При по-големите квотата за инвалиди ще е 2% от състава.

За всяко незаето място за човек с увреждания ще се плаща месечна глоба в размер на 30% от минималната работна заплата.

Работодателите ще трябва да оборудват работни места за инвалидите. Те няма да имат право да уволнят работник без увреждане, за да назначат инвалид и така да си изпълнят квотата. Предвиден е обаче стимул - фирмите ще получават от държавата 30% от осигуровките на работник инвалид.

Тези пари обаче ще трябва да се ползват за създаването на добри условия на труд за хората с увреждания. Ако се установи, че това условие не е изпълнено или не е нает човек с увреждания, бонусите ще се връщат на държавата заедно със законната лихва.

Връщането на пари от държавата към фирмите ще е още по-голямо, когато става въпрос за т.нар. специализирани предприятия на хората с увреждания. Тогава бонусът ще възлиза на 50% от осигуровките, които се дължат за всеки работник.

Промените струват 133 млн. лв. още догодина, ще се събират от глоби и тиражи на тотото.

Допълнителни 133 млн. лв. за помощи на инвалидите ще са нужни още през следващата година, показва предварителната оценка на въздействието на законопроекта. Според изчисленията за подпомагане на 450 хил. инвалиди с над 50% увреждане през 2019 г. ще са нужни 332 млн. лв.

Парите за подпомагане на инвалидите ще се събират по няколко линии.

Една част ще се осигурява както и досега от държавния бюджет.

Освен това се създават и два фонда, които ще се пълнят с пари от глоби. Първият е фонд за заетост на инвалидите. В него ще постъпват тези 168 лв. на месец, които ще плащат фирмите за всяко незаето място от квотата за хора с увреждания.

Вторият фонд ще е за мобилност на инвалидите. Той ще се пълни главно от глоби върху строители, които не пригаждат сградите си за инвалиди. При липса на рампи в нова сграда глобата ще е 10% от проектната й стойност, предвижда законопроектът.

Третата линия на финансиране ще е от Българския спортен тотализатор. Тотото ще е задължено да организира специални тиражи за инвалидите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари