Държавният секретар на САЩ: Ако руснаците влязат в дома ви, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат

1
Казахстан има капацитета да се справи с протестите без помощ отвън, допълни  Антъни Блинкен
Казахстан има капацитета да се справи с протестите без помощ отвън, допълни Антъни Блинкен Видео: NOVA

Руските войници в Казахстан не били необходими.

Това е позицията на Съединените щати. Вашингтон каза, че азиатската страна може сама да се справи с избухналите протести и не е ясно защо са били повикани чужденци. Първите отряди от общо 2500 руски войници вече пристигнаха в Казахстан.

Командирите им казаха, че са поставили под свой контрол ключови институции и инфраструктура. Протестите там избухнаха в началото на седмицата. Исканията на протестиращите варират от връщане на старите цени на горивата до оставка на президента. Официалните данни са, че 44 души са били убити в безредиците, като и вчера се чуваше стрелба в най-големия град Алмати. Освен Русия, другият голям съсед на Казахстан - Китай също подкрепи президента.

"Един урок от новата история е, че ако руснаците влязат в дома ви, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат. Струва ми се, че властите в Казахстан имат капацитета да се справят с протестите без да нарушават гражданските права. Не е ясно защо са решили, че им трябва помощ отвън", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Заедно с казахстанските служби поставихме под контрол летището в Алмати. Осигурява се безопасността на генералното ни консулство в града, както и други важни обекти. Миротворците от Договора за колективна безопасност оказват помощ на службите в страната за опазване на реда и закона", сподели от своя страна Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    i.k.
    А американците от къде си тръгват?Дори няма да изброявам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари