Държавата убива телетата, от които се храни

1
Валери Иванов: Ще преградим река Дунав и ще спрем корабоплаването
Валери Иванов: Ще преградим река Дунав и ще спрем корабоплаването Снимка: Брягнюз

Ако няма разбиране, ще прибегнем до всякакви протестни действия в рамките на закона,  включително преграждане на река Дунав, ще спрем корабоплаването.

Това заявяват от Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия по повод вдигнатата такса за добив на инертни материали. Последното увеличение е с постановление на МС от 29 декември миналата година.

"Посяга се на хляба на 700 човека. Като прибавим към тях и членовете на семействата им, цифрата скача на близо 3000 души. Това са хората, засегнати от пълното безхаберие на държавата. Да не говорим за вредата върху икономиката", коментира вчера инж. Валери Иванов, изпълнителен директор на Дунавския драгажен флот и добави: "Иначе казано, държавата убива телетата, от които се храни", пише пред "Бряг".

От Асоциацията са написали писмо до президента Румен Радев с искане въпросът да се реши спешно от служебното правителство, след като от 2012-а, въпреки разговорите и уверенията, че таксата ще се намали, тя драстично расте.

"Проблемът започна през 2012 година, когато пак с постановление на МС таксата за добив на инертни материали се вдигна от 0.10 ст. на 1 лв., т.е. 100 пъти", разказа инж. Иванов. През петте изминали години са правени много постъпки таксата да не се увеличава драстично.

"Регистрирахме НПО "Българска асоциация на дунавските драгажни предприятия", изписахме тонове хартия, правихме десетки срещи. Обяснявахме, че тази дейност по река Дунав не може да се приравнява с подобна във вътрешността на страната, от язовири, реки, от сухи кариери. Най-скъпоструващият добив е от р. Дунав. Той  е полезен както за стопанството, така и за самата река.  Беше обещано, че таксата ще се намали. Това не само че не стана, но в резултат на постановление № 383 от 29.12.2016 г. таксата се увеличи от 1 лв. на 2.55 лв. за един куб.м наносни отложения. Ние и така не се справяме, а сега с това увеличение просто ще загинем", коментира инж. Иванов. Той посочи, че ако общата сумарна инфлация от 2012 година насам е 5.66 %, на драгажниците им я вдигат с 250%.

"Това е от 2012 до 2017 г. В същото време, през 2012 г., когато вдигнаха таксата първоначално с 1000%, сумарната инфлация беше 58%. Това е пълна липса на логика и на познания по проблема", каза шефът на Драгажния флот.

Той не е виждал стенограмата от заседанието на 28 декември, но му казали, че е качена на сайта на Министерския съвет и се виждало, че решението за увеличената такса е взето без обсъждане, мотиви, аргументи.

От асоциацията са изпратили писмо и до парламента и са в очакване на реакциите, за да решат за по-нататъшните си действия.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари