Държавата компенсира общините с близо 5 милиона лева заради такситата

0
Компенсацията се налага поради намаляване на приходите от данъка върху таксиметровия превоз на пътниците
Компенсацията се налага поради намаляване на приходите от данъка върху таксиметровия превоз на пътниците Снимка: Dunavmost

Компенсацията се налага поради намаляване на приходите от данъка върху таксиметровия превоз на пътниците

Кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 4 757 974 лв. за 2023 г. по бюджетите на общините за компенсация на намалението в приходите от данъка върху таксиметровия превоз на пътници, съобщиха от правителствената пресслужба. Одобрените средства са на базата на издадените от 1 януари до 30 ноември 2023 г. разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници и попълнената информация от общините в публичния единен таксиметров регистър.

В Закона за държавния бюджет за 2023 г. е предвидено да се заплаща годишен данък за таксиметров превоз, който е намален до законовия минимум от 300 лв. Разликата между минималния размер и определения от съответния общински съвет данък се възстановява на общините със средства от централния бюджет.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лева, като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети, до 31 октомври всяка година. Издаденото от общините разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2023 г. се получава след заплащането на данъка.

В началото на юли таксиметрови сдружения настояха срещите между бранша и институциите да се осъществяват и чрез онлайн платформи. Това става ясно от писмо, изпратено от името на сдружения и организации от цялата страна, сред които от Пловдив, Враца, Варна, Русе, Бургас и Велико Търново до комисията по транспорт и съобщения към Народното събрание, министъра на транспорта и съобщения Георги Гвоздейков и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция ,, Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Такси
    В Русе само един ги стиже такситата най добре, познайте кой е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари