За кого кабинетът отпуска още пари

0
Правителството предлага на парламента да одобри законопроект, според който бюджета за тази година ще действа до март 2022
Правителството предлага на парламента да одобри законопроект, според който бюджета за тази година ще действа до март 2022 Снимка: БГНЕС

750 млн. лв. ще отидат за добавки за възрастните, а 450 млн. лв. – за подпомагане на фирмите заради скъпия ток

Заради скъпия ток правителството днес обяви, че предлага още 450 млн. лв. за подпомагане на бизнеса. Средствата са част от допълнителните приходи, които са събрани в бюджета, предаде bTV

Освен това се залагат и по 60 лв. COVID добавка за пенсионерите от януари до юни догодина.

Този път правителството предлага последната дума как да се харчат допълнително събраните приходи в хазната да бъде на депутатите, и решението да не се взема еднолично от кабинета.

Разчетите на финансовото министерство показват че събраните в повече приходи до началото на декември са 1,2 млн. лв.

Кабинетът предлага от тях 750 млн. лв. да отидат за добавки към пенсиите, а останалите 450 млн. лв. да се насочат за подпомагане на бизнеса заради кризата със скъпия ток.

Ако депутатите решат, парите могат да се разпределят и в други посоки или да не се изхарчат. Тогава ще останат в хазната и ще се свие общият дефицит в бюджета.

Традиционно досега допълнителните приходи, постъпващи в хазната, се харчеха само с решение на Министерския съвет. Този път кабинетът ще направи предложения, но последната дума имат депутатите, обяви пред министрите премиерът Кирил Петков.

След това заедно с финансовия министър Асен Василев направиха и разбивка за какво предлагат да отидат парите.

От януари възрастните хора ще спрат да получават добавката от 120 лв., която се дава в момента. На 25 декември пенсиите ще бъдат преизчислени, което ще даде средно около 12% повишение от основните пенсии. Предложението е до юни възрастните да получават по 60 лв. към пенсията.

Междувременно правителството взе решение и за увеличаване на социалната пенсия от 25 декември от 149 на 170 лв.

За някои от допълнителните мерки за подпомагане на бизнеса ще се чака разрешение от европейския съюз, като очакванията са декемврийските помощи да бъдат разплатени в първите дни на януари.

Правителството предлага на парламента да одобри законопроект, според който бюджета за тази година ще действа до март 2022. Докато няма нов бюджет, месечно ще се харчи по 1/12 от бюджета за предходната година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари