Държава и бизнес с общи цели за образованието

0
Впечатляващо и емоционално бе обръщението на председателя на Русенската стопанска камара - проф. д-р инж. Красимир Ениманев
Впечатляващо и емоционално бе обръщението на председателя на Русенската стопанска камара - проф. д-р инж. Красимир Ениманев

В аулата на СОУ “В. Левски” Център за кариерно ориентиране към РИО - Русе проведе информационна среща за представяне на професионалното образование и обучение. В събитието участваха представители на местното управление, училищното образование,браншови организации, работодатели и местен бизнес - Oбластна администрация, Дирекция Бюро по труда, РИО - Русе, ОИЦ - Русе, Русенска стопанска камара, Синдикален регионален съюз “Подкрепа”, директори на професионални гимназиии СОУ, работодатели, ученици от седми и осми клас.

Впечатляващо и емоционално бе обръщението на председателя на Русенската стопанска камара - проф. д-р инж. Красимир Ениманев. Изказването му бе адресирано към младите хора в залата, увери ги, че бизнесът е създал условия за реализация и развитие, като от тях се иска да направят правилния избор, да учат много, но и да работят много, защото в основата на всеки успех стои само труд, труд и още труд. Приветствие отправиха и Пенка Попова - Началник отдел “Регионално развитие” в Областна администрация - Русе и Димитър Райнов - Началник на РИО - Русе.

Ръководителят на ЦКО - Емилия Дамянова представи резултатите от проведеното проучване на Областна администрация за нагласите на работодателите за подпомагане и подкрепа на професионалното обучение. Местният бизнес е ангажиран към темата и готов да сътрудничи - 72% желаят да участват в срещи с ученици и родители за професионално ориентиране, 65% от работодателите са съгласни да приемат в своята фирма учащи в дуална форма на обучение, а 28% могат да се включат и с финансово подпомагане на ученици от професионални гимназии чрез осигуряване на средства за стипендии, общежитие, пътни разноски и др.

През учебната 2015/2016 г. учениците от седми и осми клас, предпочели да кандидатстват в професионална гимназия, ще могат да избират измежду 65 специалности, разпределени в 26 професионални направления. Нови специалности за областта са Компютърна графика в ПГСАГ „П. Пенев“ и Стоманенобетонни конструкции в ПГ – гр. Бяла. При тях бизнесът ще осигури тази част от обучението, което се осъществява в реална работна среда.
Като представител на Браншови съюз на леката промишленост и управител на “Антоан Вилл”, Антоанета Антонова сподели своя професионален опит, разказа, че се занимава с това, което е учила още в средното си образование, а именно в тогавашния Техникум по облекло.

В дискусиятата за реализацията на кадрите след средно образование се включиха с изказвания директорите на ПГО “Недка И. Лазарова” - инж. Диана Иванова, на ПГДВА “Й. Вондраг”- инж. Димитър Цанев и помощник-директорът по учебно-производствената дейност- инж. Валери Великов.

В края на срещата Габриела Стефанова от ОИЦ - Русе говори за мястото на професионалното образование и обучение в новия програмен период и по специално за новата ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Обясни защо е избрано определението “интелигентен”- защото и ние, и Европа трябва да се развива на базата на знанието, защото днес икономиката расте повече с интелектуален труд, отколкото с физически усилия. Ще се финансират дейности, които да направят професионалното образование по-качествено и ориентирано към потребностите на пазара на труда - обучение в реална работна среда, стажове, тренировъчни фирми. Бизнесът ще участва в изготвянето на учебните планове и програми. Целта е училището да е привлекатела територия за младите хора, да дава полезни знания и умения, да разкрива и развива техните таланти.

ЦКО работи вече трета учебна година по проект на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари