Данните от тол системата ще се споделят с НАП и митниците

0
Темповете на събиране на такси от електронни винетки са значително по-добри от тези при хартиените стикери през 2018 г.
Темповете на събиране на такси от електронни винетки са значително по-добри от тези при хартиените стикери през 2018 г. Снимка: БГНЕС

Информацията от тол системата ще може да се ползва и от други държавни контролни институции.

Това заяви проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" пред участниците в "Автомобилен форум - 2019", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

От 16 август тази година тол системата е в техническа експлоатация като поетапно се тестват различни нейни функционалности. В четири демонстрационни центъра в страната - в София, Пловдив, Варна и Русе всички гражданите могат да се запознаят с начина, по който се издава маршрутна карта, както и т.нар. тол калкулатор, с който може да се изчисли, чрез примерна тарифа, за характерни маршрути на типични товарни превозни средства какъв би бил тол разходът.

Проф. Асенов представи и възможността стационарните контролни точки да събират информация за осевото натоварване на тежките автомобили, както и за баланса на съответния товар. "На базата на този контрол в системата се създава т.нар. електронно нарушение, което ще се предоставя на контролни органи, които са от друга служба в АПИ - тази, която се занимава с контрол на извънгабаритните товари", поясни той.

Подобно сътрудничество ще има и по отношение на Агенция "Митници", както и на НАП.

"Има възможност да бъде засечен всеки курс на товарен автомобил, който не е деклариран. Ние можем да предоставим панорамна снимка, а служителите в НАП по целесъобразност, да използват тази информация", посочи проф. Асенов.

Мобилните групи могат да бъдат разположени и в района на акцизни складове, както и да се използват за контрол на нерегламентирани автобусни превози.

"АПИ предоставят всеки ден карта с координатите на мобилните контролни екипи на "Пътна полиция", така че да се разпредели контролът и да бъдем максимално ефективни", обясни още проф. Асенов.

По думите му темповете на събиране на таксите от електронните винетки са по-добри от тези при хартиените стикери през 2018 г. Миналата година постъпленията са били 357 млн. лв., а към днешна дата са продадени електронни винетки за близо 330 млн. лв.

Проф. Асенов изтъква, че това се дължи на два основни фактора - достъпност и контрол.

На въпрос какво ще стане с тези служители, когато започнат да функционират стационарните контролни точки на тол системата, проф. Асенов поясни, че тол покритието, за което ще плащат такса само пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона е едва 6 000 км при 20 000 км републиканска пътна мрежа в страната. Стационарните рамки ще се "грижат" основно за тол покритието, докато мобилните групи ще бъдат разположени в други зони.

В АПИ има разработен математически модел, който ще покаже къде мобилните групи ще са най-ефективни. На базата на статистически данни има изработени "карти", които показват зони с насищане на различни типове нарушения. Най-вероятно мобилните екипи ще бъдат насочени към трети клас пътища, в определени региони с много голям риск от липса на таксуване. Ще се пренасочат и към граничните пунктове, където служители на Агенция "Митници" имат право да контролират за платена пътна такса напускащите границата превозни средства. Така работата им ще бъде облекчена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари